Serdecznie polecam Wam deser sernikowy z wiśniami. Latem udało mi się zamrozić dużą porcję świeżych, wydrążonych wiśni. Lubię je wykorzystywać właśnie zimą, kiedy nie można w sklepie kupić świeżych. Postanowiłam właśnie po raz pierwszy spróbować z polecenia wykonać deser wiśniowy z twarogiem i krakersami Dr Gerarda. Połączenie delikatnego twarogu i przyjemnych wiśni doskonale się uzupełniają.
Składniki
• 270 g krakersa;
• 250 g grubego twarożku i śmietany;
• 3 łyżki. łyżki cukru;
• łyżka żelatyny;
• 0,1 litra wody;
• 200 g wiśni (można zamrozić);
• 60 g czekolady.
Przygotowanie
1. Rozpuścić łyżkę żelatyny w 100 ml wody. Niech puchnie.
2. Umyj wiśnię i uwolnij ją od kamieni.
3. W blenderze wymieszaj śmietanę, twaróg i cukier, aż będą gładkie.
4. Podgrzej żelatynę w łaźni wodnej (nie gotuj!) I wlej do mieszaniny, dokładnie wymieszaj.
5. Na dnie naczynia ułóż warstwę krakersów, połóż wiśnie na wierzchu.
6. Napełnij kęs częścią mieszanki śmietany.
7. Umieść kolejną warstwę biszkoptów, a następnie wiśni, uzupełnij resztkami śmietany.
8. Posmaruj czekoladę na drobnej tarce, posyp ją deserem.
9. Przykryj folią spożywczą i umieść ciasto z krakersów bez pieczenia w lodówce przez noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz