niedziela, 27 lutego 2022

Deser wiśniowy

 Serdecznie polecam Wam deser sernikowy z wiśniami. Latem udało mi się zamrozić dużą porcję świeżych, wydrążonych wiśni. Lubię je wykorzystywać właśnie zimą, kiedy nie można w sklepie kupić świeżych. Postanowiłam właśnie po raz pierwszy spróbować z polecenia wykonać deser wiśniowy z twarogiem i krakersami Dr Gerarda. Połączenie delikatnego twarogu i przyjemnych wiśni doskonale się uzupełniają. 

Składniki

• 270 g krakersa;

• 250 g grubego twarożku i śmietany;

• 3 łyżki. łyżki cukru;

• łyżka żelatyny;

• 0,1 litra wody;

• 200 g wiśni (można zamrozić);

• 60 g czekolady.


Przygotowanie 

1. Rozpuścić łyżkę żelatyny w 100 ml wody. Niech puchnie.

2. Umyj wiśnię i uwolnij ją od kamieni.

3. W blenderze wymieszaj śmietanę, twaróg i cukier, aż będą gładkie.

4. Podgrzej żelatynę w łaźni wodnej (nie gotuj!) I wlej do mieszaniny, dokładnie wymieszaj.

5. Na dnie naczynia ułóż warstwę krakersów, połóż wiśnie na wierzchu.

6. Napełnij kęs częścią mieszanki śmietany.

7. Umieść kolejną warstwę biszkoptów, a następnie wiśni, uzupełnij resztkami śmietany.

8. Posmaruj czekoladę na drobnej tarce, posyp ją deserem.

9. Przykryj folią spożywczą i umieść ciasto z krakersów bez pieczenia w lodówce przez noc.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz