poniedziałek, 21 lutego 2022
Przyprawy i ich właściwości
Przyprawy i ich właściwości
Przyprawy są niezbędnym dodatkiem do potraw. Ułatwiają trawienie, działają antywirusowo, antybakteryjnie, anty nowotworowo i przeciw zapalnie, potrafią nawet łagodzić ból. Poza tym to właśnie one decydują o walorach smakowych potraw. Połączenie niektórych przypraw może nasilić lub osłabić ich działanie. Kurkuma- to właśnie jej zawdzięczamy najniższą zapadalność na nowotwory, niektórzy dodają ją niemal do każdego dania. W cukiernictwie jest wykorzystywano zabarwienia niektórych ciastek. Anyż, koper włoski i kminek w połączeniu ma korzystne działanie na laktacje, działa też rozkurczowo. Anyż jest również dodawany do przyprawiania ciastek, cukierków, oraz ciast. Cynamon to jedna z najstarszych przypraw świata, która znalazła zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również w medycynie, ma intensywny smak i aromat. Firma Dr Gerard wykorzystuje tą przyprawę do produkcji ciasteczek np. christmas Bauble są to ciasteczka jabłkowo cynamonowe smak ich przypomina dzieciństwo , jest tak subtelny że nie można im się oprzeć. Pierniczki cynamonowe, to najpyszniejsze ciasteczka producenta Dr Gerarda do nich również jest dodawany aromatyczny cynamon. Podkreśla smak pierniczków. Cynamon w medycynie działa przeciw zapalnie, hamuje rozwój i zwalcza bakterie, oraz drożdże, dzięki czemu stosowany może być jako naturalny konserwant. w połączeniu z miodem ma korzystniejsze właściwości. Imbir to najzdrowsza przyprawa na świecie. wykorzystuje się go w leczeniu wielu chorób. Niestrawność, wzdęcia , nudności, ból głoey, zapalenie stawów oraz zapalenie płuc. Firma Dr Gerarda wykorzystuje go do znanych nam ciasteczek korzennych Cookiem Man. Imbir podkreśla smak ciasteczek . są przyjemne i delikatne i bardzo pożywne, no i bardzo zdrowe na zimne wieczory z herbatką imbirową.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz