Zastanawialiście się kiedyś jakie właściwości zdrowotne mają przyprawy? My nigdy nie przywiązywaliśmy do tego większej uwagi, ale niedawno zaczęłam się nad tym bardziej zastanawiać i szukać informacji w Internecie. Pierwszą przyprawę jaką wzięłam pod lupę był cynamon. Jest to ulubiona przyprawa mojej rodziny. Wiele słodyczy Dr Gerarda ma cynamon w swoim składzie. Moja rodzina bardzo lubi te słodycze.
Informacje jakie znalazłam w Internecie mówią "Cynamon jest jedną z najczęściej stosowanych w kuchni przypraw. Jej wspaniały aromat idealnie dopełnia smak jabłek, gruszek czy śliwek. Dodajemy go do tradycyjnej szarlotki, kompotów, naleśników, a nawet kawy. Ale ma on o wiele więcej zastosowań kulinarnych. Co więcej - przyprawa ta nie tylko podkreśla smak deserów i napojów, ale ma również pozytywny wpływ na nasze zdrowie."
Właściwości cynamonu jest wiele oto jedne z nich
"Regularne spożywanie cynamonu cejlońskiego ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie, a to za sprawą zawartych w nim składników. Warto wspomnieć, chociażby o wapniu, magnezie, żelazie, fosforze i potasie, ale również błonniku pokarmowym, który wspomaga funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Na tym jednak nie koniec. Cynamon cejloński ma silne właściwości lecznicze i powinny go codziennie spożywać osoby, które chcą:
pozbyć się zbędnych kilogramów - cynamon cejloński i zawarte w nim składniki przyspiesza przemianę materii, a więc również proces spalania tkanki tłuszczowej. I choć nie zastąpi diety i ćwiczeń, to na pewno przyspieszy i wzmocni ich efekty;
obniżyć poziom cukru we krwi - warto polecać go osobom zmagającym się ze zbyt wysokim poziomem cukru we krwi, a nawet tym cierpiącym na cukrzycę. Cynamon cejloński pomoże sobie poradzić z tym problemem skutecznie i bez ryzyka skutków ubocznych, nie wchodzi w żadne reakcje z lekami regulującymi poziom cukru;
uniknąć zachorowania na miażdżycę - cynamon cejloński pomaga również obniżyć poziom cholesterolu we krwi, a tym samym uniknąć ryzyka odkładania się w naczyniach krwionośnych blaszek miażdżycowych;
uniknąć nowotworów - zawarty w cynamonie aldehyd cynamonowy obniża ryzyko zachorowania na różne nowotwory - raka szyjki macicy, jelita grubego, chłoniaka i czerniaka. Badania nad tą właściwością prowadzili na zwierzętach naukowcy koreańscy i ostatecznie potwierdzili antynowotworowe właściwości cynamonu cejlońskiego;
mieć świeży oddech - aldehyd cynamonowy ma silne działanie bakteriobójcze i unicestwia nawet tak oporne na antybiotyki bakterie jak Escherichia coli oraz Streptococcus mutans. Ten drugi gatunek prowadzi do zmian zapalnych w obrębie jamy ustnej, które powodują ból, owrzodzenia błony śluzowej i nieświeży oddech. Płukanka z kilku kropli olejki lub łyżeczki przyprawy zmieszanej z wodą skutecznie usunie problem;
poprawić trawienie - olejek cynamonowy jest świetnym sposobem na niestrawność, uwolnienie żółci, odkwaszenie organizmu oraz biegunkę i poranne mdłości kobiet ciężarnych;
wyleczyć infekcje układu oddechowego - jeśli jesteście przeziębieni, macie katar i kaszel oraz śluz w oskrzelach, pomoże Wam właśnie cynamon cejloński. Właściwości rozluźniające wydzielinę dróg oddechowych ułatwią jej odkrztuszenie i skuteczne usunięcie."
Informacje pochodzą ze strony delikatesyznatury
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz