Na dzisiejszy deser przygotowałam ciasto marchewkowe z kremem straciatella i kruchymi ciastkami korzennymi. Ciacho doskonale smakuje z kawą, herbatą lub kakao. Spróbujecie? Zapraszam. Oto potrzebne składniki
Ciasto
-1 szklanka startej marchewki
-1 szklanka mąki
-2 jajka
-pół szklanki oleju
-pół szklanki cukru
-1 łyżeczka sody
-1 łyżeczka cynamonu
Masa
-150 g gorzkiej czekolady
-500 ml śmietanki kremówki 30%
-2 łyżki cukru pudru
-2 łyżki żelatyny
-pół szklanki wrzątku
Dodatkowo
-ciastka kruche korzenne Cookie Man od Dr Gerard pół opakowania
Sposób przygotowania: ciasto: marchewkę ścieram na tarce, mąkę mieszam z sodą i cynamonem. Do miski wbijam jajka, dodaję cukier i ucieram, następnie na przemian dodaję olej i mąkę nadal miksując. Na końcu dodaję marchewkę i mieszam. Ciasto przelewam do formy ( 24/24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piekę około 30 minut w 180 stopniach. Masa: schłodzoną czekoladę ścieram na tarce o dużych oczkach. Dokładnie schłodzoną śmietankę ubijam, dodaję cukier puder. Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie i studzę. Do żelatyny dodaję trochę śmietanki, mieszam, a następnie do masy dodaję zahartowaną żelatynę i miksuję. Na końcu dodaję startą czekoladę, mieszam łyżką i wykładam na ciasto. Wierzch dekoruję pokruszonymi kruchymi ciastkami korzennymi od Dr Gerarda. Ciasto schładzam i gotowe. Do przygotowania wykorzystajcie koniecznie słodycze od Dr Gerarda, ponieważ są pyszne, a desery ciekawe i niepowtarzalne. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz