Ciasto
-5 jajek
-1 szklanka mąki
-pół szklanki cukru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-pół łyżki cynamonu
-1,5 łyżki kakao
-5 jajek
-1 szklanka mąki
-pół szklanki cukru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-pół łyżki cynamonu
-1,5 łyżki kakao
Masa
-500 ml mleka
-2 budynie waniliowe
-2 łyżki cukru
-kostka margaryny
-2 łyżki kakao
-500 ml mleka
-2 budynie waniliowe
-2 łyżki cukru
-kostka margaryny
-2 łyżki kakao
Krem toffi
-400 g masy krówkowej
-500 ml śmietany 36%
-3 łyżeczki żelatyny
-400 g masy krówkowej
-500 ml śmietany 36%
-3 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo
-pierniki od Dr Gerard pół opakowania
-3-4 kostki gorzkiej czekolady
-pierniki od Dr Gerard pół opakowania
-3-4 kostki gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania: ciasto: białka ubijam, dodaję cukier i żółtka oraz mąkę zmieszaną z proszkiem, kakao, cynamonem i mieszam, przelewam do formy (24/24 cm) i piekę około 30 minut w 180 stopniach. Masa: budynie gotuję na mleku z cukrem i odstawiam do wystudzenia. Margarynę ucieram, dodaję zimny budyń oraz kakao i ucieram. Krem toffi: schłodzoną kremówkę ubijam, stopniowo dodaję masę kajmakową, żelatynę zalewam zimną wodą, odstawiam do napęcznienia, podgrzewam do rozpuszczenia i łączę z kremówką. Na ciasto wykładam masę, rozkładam pokrojone na mniejsze kawałki pierniki od Dr Gerarda i nakładam krem toffi. Wierzch dekoruję startą gorzką czekoladą. Podaję po dokładnym schłodzeniu. Do przygotowania wykorzystałam niezastąpione pod każdym względem słodycze od Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz