piątek, 18 lutego 2022

Przepyszne ciacho

Dzisiaj zapraszam na ciacho składające się z czekoladowego biszkoptu, masy kakaowej z krakersami, bananów i kremu kawowego. Słodki dodatek do popołudniowej kawki lub herbatki. Spróbujecie? Oto potrzebne składniki:

Ciasto
-3 jajka
-pół szklanki mąki
-1 budyń czekoladowy
-pół szklanki cukru
-1 łyżeczka proszku dopieczenia
-1 łyżka kakao

Masa
-500 g śmietany 18%
-3/4 szklanki cukru
-20 g żelatyny
-3-4 banany
-3 łyżki kakao
-50 ml zimnej wody
-100 ml mleka

Krem cappuccino
-330 ml śmietanki 30%
-2 łyżeczki żelatyny
-4 łyżki cappuccino w proszku
-2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo
-krakersy Artur Crackers Mix Salty od Dr Gerard pół opakowania
-rurki waflowe o smaku czekoladowym od Dr Gerard opakowanie 112 g

Sposób przygotowania: ciasto: mieszam suche składniki, białka ubijam na sztywną pianę, dodaję cukier i miksuję, dodaję żółtka i ubijam, na końcu dodaję przesiane suche składniki i mieszam łyżką. Przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia (22/33 cm) i piekę około 30 minut w 180 stopniach. Żelatynę zalewam wodą i odstawiam do napęcznienia. Do garnka wlewam mleko, dodaję żelatynę, cukier oraz kakao i podgrzewam ciągle mieszając, aż żelatyna całkiem się rozpuści. Zdejmuję z ognia, dodaję śmietanę i mieszam do połączenia. Do lekko przestudzonej masy dodaję pokruszone krakersy Artur Crackers Mix Salty i wykładam na biszkopt, układam pokrojone banany (skropione cytryną) i wkładam do lodówki. Krem cappuccino: żelatynę rozpuszczam, śmietankę ubijam na sztywno, miksując dodaję po łyżce cukru oraz kawę. Na końcu wlewam przestudzoną żelatynę i miksuję. Krem wykładam na banany. Wierzch dekoruję rurkami waflowymi pokrojonymi na mniejsze kawałki. Schładzam i gotowe. Do przygotowania koniecznie wykorzystajcie słodycze od Dr Gerarda, ponieważ są najsmaczniejsze, a ciacho jak zawsze przepyszne. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz