Biszkopt
-pół szklanki mąki pszennej
-1 kisiel malinowy
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-pół szklanki cukru
-3 jajka
-szczypta soli
-pół szklanki mąki pszennej
-1 kisiel malinowy
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-pół szklanki cukru
-3 jajka
-szczypta soli
Krem
-25 dag serka mascarpone
-500 ml śmietanki kremówki
-2 łyżki cukru pudru
-sok z jednej pomarańczy
-skórka otarta z jednej pomarańczy
-2 śmietan fixy
-25 dag serka mascarpone
-500 ml śmietanki kremówki
-2 łyżki cukru pudru
-sok z jednej pomarańczy
-skórka otarta z jednej pomarańczy
-2 śmietan fixy
Dodatkowo
-kruche ciasteczka z kremem śmietankowym i skorupką o smaku pomarańczowym od Dr Gerard opakowanie
-2 galaretki cytrynowe
-kruche ciasteczka z kremem śmietankowym i skorupką o smaku pomarańczowym od Dr Gerard opakowanie
-2 galaretki cytrynowe
Sposób przygotowania: galaretki przygotowuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstawiam do tężenia. Biszkopt: białka ubijam ze szczyptą soli, dodaję cukier, cały czas miksując, następnie dodaję żółtka i krótko miksuję, na końcu dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kisielem i mieszam łyżką. Masę przekładam na blaszkę (około 25/35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i piekę w temperaturze 170 stopni około 30 minut. Krem: ubijam schłodzoną śmietankę, dodaję mascarpone, cukier, sok i skórkę z pomarańczy. Na koniec dodaję śmietan fixy, miksuję i odstawiam do schłodzenia. Na biszkopt wykładam krem, rozkładam słodycze od Dr Gerarda i wykładam tężejącą galaretkę. Podaję po dokładnym schłodzeniu. Do przygotowania wykorzystałam niezastąpione słodycze od Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz