Tłusty czwartek.
Już nastał tłusty czwartek. Ostatni czwartek przed wielkim postem. A więc ostatni tydzień zabaw, karnawału. A dzisiaj jemy pyszne pączki lub faworki. Dzisiaj jemy nadziewane dżemem, marmoladą, czekoladą czy kajmakiem. Staropolskie zwyczaj był taki, że paczki nadziewano boczkiem, mięsem czy słoniną i zapijało się je wódką. Jednakże w myśl przysłowia: Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nawarzyła. I tak w myśl tego przysłowia wiele kobiet piecze faworki czy pączki lub pyszne racuchy. A jak ktoś nie przepada za pączkami może upiec zawijasy drożdżowe z ciastkami Maltikeks dr Gerarda.
A mój przepis na pączki to pół kilograma mąki, dwa jajka, pół kostki drożdży,3/4 szklanki cukru, ¾ szklanki mleka, ¼ szklanki oleju. Oczywiście marmolada do nadzienie oraz cukier puder. Robimy rozczyn. Drożdże kruszymy do kubka, dodajemy mleko, łyżeczkę cukru i odrobinę mąki. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do reszty mąki dodajemy jajko,cukier, wyrośnięty zaczyn a na końcu olej. Wyrabiamy ciasto. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie wykładamy ciasto na stolnicy wyłożonej mąką rozwałkowujemy i kroimy szklanką krążki. Na każdym wykładamy łyżeczką marmoladę. Zlepiamy w kulkę. Tak przygotowane pączki kładziemy na blaszce do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy 15 minut. Są pyszne. Posypujemy cukrem pudrem. Gotowe. Bardzo szybki przepis a wychodzą wyśmienite.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz