Jak ja uwielbiam chałwę. Często kupuję w naszych delikatesach, ale ostatnio umyśliłam sobie, że koniecznie muszę znaleźć jakiś przepis na ciasto z chałwą Grzebałam w starych książkach kulinarnych i znalazłam fajny, prosty przepis z krakersami Artur Dr Gerarda i chałwą fantazyjną..
Składniki na to ciasto.350 g krakersów Artur Dr Gerarda
750 ml mleka
łyżka mąki ziemniaczanej, łyżka mąki pszennej
1 jajko, 8 g cukru waniliowego, 2 łyżki cukru
200 g chałwy fantazyjnej, 1 opakowanie budyniu waniliowego
200 g masła, 1 mały słoik powideł śliwkowych
100 g gorzkiej czekolady
Wykonanie
1) 250 ml mleka wymieszać z mąkami, 1 jajkiem, i budyniem. Resztę mleka z cukrem wlać do garnka i podgrzać. Gdy mleko się zagotuje wlać rozpuszczony budyń, cały czas mieszając ugotować gęstą masę. Zdjąć z ognia i wystudzić.
2) Budyń ucierać z masłem aż do uzyskania gładkiej masy, po czym dodać pokruszoną chałwę.
Blaszkę o wymiarach 24x35 cm wyłożyć pierwszą warstwę krakersów Dr Gerarda posmarować je powidłami, po czym rozsmarować warstwę kremu. Czynność tę powtórzyć jeszcze raz.
3) Wyłożyć ostatnią warstwę krakersów Artur Dr Gerarda Powinno być 4 warstwy krakersów Dr Gerarda i 3 warstwy kremu.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z kilkoma łyżkami mleka i polać ciasto.
Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 8 godzin, aby dobrze stężało po tym czasie zajadać i cieszyć się pysznym smakiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz