Każda gospodyni w swojej kuchni używa mnóstwo różnych przypraw. Decydujmy się, że upieczemy jakieś ciasto od razu sprawdzamy czy mamy wszystkie składniki, a w szczególności, czy mamy przyprawy do ciasta, olejki zapachowe itd. Głównymi przyprawami do pieczenia ciast i ciasteczek są, cukier waniliowy, cynamon, przyprawy korzenne. Cukier waniliowy uzyskujemy z połączenia cukru ze zmieloną laską wanilii. Natomiast wanilia to roślina dziko rosnąca w lasach Ameryki Środkowej. Po zerwaniu jej strąki są koloru ciemnozielonego i wcale nie pachną, dopiero po specjalnej obróbce i odczekaniu około 6 miesięcy zaczynają pachnieć i nabierać aromatu. Dopiero wtedy nadają się do użytku. Wanilie stosuje się do różnego rodzaju ciast, budyniów, deserów, kompotów i lodów. Przyprawa korzenna do piernika to zbiór kilku przypraw. Głównym składnikiem przyprawy korzennej jest cynamon, kardamon, imbir, goździki .Najlepszy cynamon na świecie pozyskuje się z wysuszonej na słońcu kory młodych pędów cynamonowców, które to rosną na dziko na Sri Lance. Przyprawa ta ma mocny słodko gorzki smak i silny aromat korzenny. Używany jest do wypieków ciast z jabłkami do kompotów, budyniów i deserów. Moim domownikom bardzo smakuje ryż na mleku ugotowany na gęsto i posypany cynamonem, po prostu pycha. Dr Gerard do produkcji swoich wyrobów cukierniczych używa mnóstwo różnych przypraw. np. ma w swojej ofercie pyszne ciastka kruche korzenne Cookie Man.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz