czwartek, 24 lutego 2022

Zimowe ciasto z owocami

 Witam. Dzisiaj chcę zrobić ciasto. Postawiłam obok siebie paczkę ciastek pierników ,,Dr Gerard” i zabieram się do pracy. Składki to: 300 g markizów czekoladowych z nadzieniem czekoladowym,50 g gorzkiej czekolady, połamanej i roztopionej,50 g masła roztopionego. Wszystkie składniki wykładam do malaksera i miksuję do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. Przygotowuję tortownicę o średnicy 23 cm z odpinaną obręczą. Smaruję ją masłem. Wysypuję do niej ciasteczkowy masę, wciskam w dno i boki formy do połowy jej wysokości. Schładzam, do momentu przygotowania nadzienia. Masa truskawkowa serowa:1 opakowanie galaretki truskawkowej,250 g twarogu, zmielonego trzykrotnie,200 g truskawek mrożonych,250 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej. Galaretkę truskawkową rozpuszczam w 250 ml wrzącej wody i przestudzam. W naczyniu umieszczam płynną i przestudzoną galaretkę, twaróg i truskawki. Miksuję blenderem do otrzymania gładkiej, masy serowej. Umieszczam w lodówce do momentu lekkiego zgęstnienia. Śmietanę kremówkę ubijam na sztywno. Dodaję do lekko gęstniejącej mieszanki truskawkowej i mieszam delikatnie. Przelewam na czekoladowy spód ciasteczkowy. Odstawiam do lodówki do całkowitego stężenia. I jeszcze 250 g truskawek,250 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej,2 łyżeczki cukru pudru. Śmietanę kremówkę ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Wykładam na sernik. Na wierzch wykładam przekrojone truskawki. Polewę czekoladową robię z 50 ml śmietany kremówki 30% ,50 g deserowej czekolady. W małym garnuszku umieszczam śmietanę kremówkę. Podgrzewam, prawie do wrzenia, zdejmuję z palnika. Do śmietanki wsypuję czekoladę i odstawiam na 2 minuty. Po tym czasie mieszam do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Polewam wierzch. I paczka ciastek pierników ,,Dr Gerard” zniknęła, a nawet nie jedna. Pozdrawiam. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz