Dzisiejszego dnia, pierwszy raz w od dłuższego czasu, była piękna wiosenna pogoda, dlatego wraz z córką i wnuczką postanowiłyśmy wybrać się na dłuższy spacer. Umówiłyśmy się na 11:00 więc rano przygotowałam "Trufle z gorzkiej czekolady z chrupiącymi kawałkami PryncyPałek" z przepisu ze strony internetowej dr Gerarda.
SKŁADNIKI:
- Wafelki PryncyPałki Classic dr Gerard
- 175g gorzkiej czekolady
- 200ml gęstej śmietany 36%
- 50g masła
- gorzkie kakao
Wykończenie:
- 200g gorzkiej czekolady
- ulubiona posypka
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Gorzką czekoladę połamać na drobne kawałki i umieścić w odpornej na ciepło misce. Śmietanę podgrzać w rondelku, aż się zagotuje, i przelać do miski z czekoladą. Dokładnie wymieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Odstawić na 15 minut.
Po tym czasie do masy czekoladowej dodać masło i dokładnie
wymieszać, tak by powstała gładka masa. Jeżeli masa ma zbyt małą temperaturę i
masło się nie rozpuszcza, można ją podgrzać w kąpieli wodnej. Przykryć miskę
folią i wstawić na około 3 godziny do lodówki. Gdy masa stanie się sztywna,
dodać pokruszone wafelki i delikatnie wymieszać szpatułką. Łyżeczką podzielić
masę na porcje, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do
lodówki na 10-15 minut. Po wyjęciu obtoczyć w sypkim kakao i formować kulki.
Ponownie schłodzić trufle w lodówce – przez 10-15 minut. W tym czasie w kąpieli
wodnej rozpuścić pozostałą czekoladę i odstawić, żeby przestygła. Zimne trufle
zamaczać w czekoladzie, odkładać na papier do pieczenia i posypać ulubioną
posypką. Odstawić na bok, aż czekolada stężeje.
Córka do kubków termicznych zrobiła nam kawę, ja zapakowałam
trufle do pudełka i ruszyłyśmy. Po godzinie zrobiłyśmy przystanek na ławeczce w
lesie. Mogłyśmy spokojnie napić się cieplej kawy i zjeść trufle. To był piękny
dzień!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz