Dziś byliśmy odwiedzić moją siostrę. Dawno u niej nie byliśmy z powodu pandemii dlatego bardzo się cieszę na tą wizytę. Poprzedniego dnia przygotowałam ciasto które zabraliśmy ze sobą. Tym razem postawiłam na "Tartę mocno czekoladową z pomarańczą". Przepis znalazłam na stronie internetowej dr Gerarda.
SKŁADNIKI:
Spód:
- 300 g listków kakaowych
- 50 g masła
- 1/2 gorzkiej czekolady
Krem:
- 150g gorzkiej czekolady
- 40 g masła
- 3/4 szklanki śmietanki kremówki 36%
- kieliszek rumu
- skórka starta (drobno) z pomarańczy
Kandyzowane pomarańcze:
- 1 duża pomarańcza (wyparzona i umyta)
- 1/2 szklanka cukru
- 1/2 szklanka wody
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Ciastka pokruszyć, masło z czekoladą rozpuścić w kąpieli wodnej, następnie połączyć z ciastkami i dobrze wymieszać. Wcześniej posmarowaną masłem formę od tarty wyłożyć przygotowaną masą, dobrze docisnąć do blachy, następnie schłodzić.
Wszystkie składniki podgrzewamy w kąpieli wodnej, dobrze wymieszać, odstawić na chwilę do ostygnięcia, następnie wylać na schłodzony spód i poczekać aż zupełnie wystygnie; wstawić do lodówki.
Wodę i cukier podgrzewamy na głębokiej patelni (lub w
garnku), wrzucamy pomarańcze pociętą na plastry i gotujemy ok. 40 min (ciągle
sprawdzamy czy się nie przypala)
Gotowi i spakowani rano pojechaliśmy na dworzec autobusowy
ponieważ siostra mieszka w innej miejscowość. Niestety autobus był opóźniony.
Ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło, w czasie oczekiwania wypiliśmy
kawę i zjedliśmy krakersy Artur Crackers Mix salty od dr Gerarda które zabrałam
ze sobą na drogę. W końcu autobus przyjechał a my dotarliśmy do celu. Siostra
bardzo się ucieszyła z naszej wizyta. Zrobiła kawę a ja pokroiłam ciasto które
wcześniej przygotowałam. Tarta wszystkim smakowała a siostra była zachwycona
moimi kulinarnymi zdolnościami. To był bardzo miły dzień.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz