Robiąc porządek ostatnio w szafce ze słodyczami, natknęłam się na ostatnie opanowanie pierników Dr Gararda. Postanowiłam wykorzystać je do zrobienia przepyszny 'kulek' jak nazywa je mój wnuk. Do wykonania ich potrzebne właśnie są pierniki.
Przepisy jest prosty oraz wykonanie jest szybkie, a kuleczki smakują wyśmienicie. Polecam wypróbować ten przepis.
Lista składników potrzebnych do wykonania ok 10 kulek
mleko 2%
1/2 szklankirodzynki
1/4 szklankiorzechy włoskie
4 łyżkiherbatniki
200 gramówcukier
1 łyżkaaromat cytrynowy
4 kroplekakao
2 łyżkimasło
10 dagkonfitura
2 łyżkipierniki
250 gramów
Wykonanie:
Pierniki zmielić w maszynce na dużych oczkach. Herbatniki drobno pokruszyć.
W małym garnku zagotować mleko, cukier, kakao, mieszając.
Do przestudzonego mleka dodać zmielone pierniki, herbatniki, rodzynki, aromat i konfiturę. Wszystko dokładnie wymieszać, żeby masa była jednolita.
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z dodatkiem masła. Z powstałej masy formować kulki, obtoczyć w przygotowanej polewie, następnie w orzechach. Odstawić do całkowitego stężenia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz