Rozmaite przyprawy.
Rozmaite przyprawy to esensja smaku. Dodają aromatu naszym słodyczą. Ja najczęściej używam w mojej kuchni do pieczenia ciast cynamonu oraz kardamonu, wanilii czy kurkumy do pieczenia biszkoptu. Ona właśnie nada naszemu biszkoptowi piękny żółty kolor. Na przykład bez aromatycznych goździków nie było by piernika czy ulubionych pierniczków. A przecież dodajmy także imbir choć by do ciast marchewkowych czy placka z dynią. Wtedy uzyskujemy wyrazisty smak naszych ciast. Tak jak pyszne, aromatyczne pierniczki w polewie kakaowej dr Gerarda Gingerbreads czy klasyczne pierniczki z nadzieniem pomarańczowo - cynamonowym. A także wesołe ciasteczka imbirowe w kształcie piernikowego ludzika, którego możemy powiesić na kubku. Każdemu taki pyszny kubeczek się spodoba. A jakie właściwości zdrowotne zawierają nasze przyprawy? Cynamon ma wiele zastosowań choć by w kuchni a również w kosmetyce. A zimą pięknie pachnie w naszym domu kiedy zapalimy świeczkę czy do damy olejek cynamonowy do aromaterapii. Od razu robi się cieplej. A co ciekawe dobrze wpływa na przemian materii i jest korzystne przy odchudzaniu. Preparaty z dodatkiem cynamonu pomagają przy biegunkach oraz w zatruciach pokarmowych. Same dobroci znajdują się w cynamonie. Ja lubię kawę z dodatkiem kardamonu oraz z cynamonem. Pachnie i działa rozgrzewająco idealna na taką wietrzną pogodę jaką teraz mamy. Od razu postawi nas na nogi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz