czwartek, 21 listopada 2019

Połączenie wyśmienite

Lubicie pierniczki? A jedliście Gingerbreads od Dr Gerarda, w polewie kakaowej z nadzieniem wieloowocowym? Moje pociechy uwielbiają je najbardziej i dzisiaj przygotowałam ciasto, w którym wykorzystałam właśnie te słodkości. Chcecie spróbować? Oto potrzebne składniki: 

Biszkopt
-4 jajka
-pół szklanki cukru
-pół szklanki mąki pszennej
-2 łyżki kakao

Krem budyniowy
-2 szklanki mleka
-4 żółtka
-¾ szklanki cukru
-cukier wanilinowy
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-250 g masła

Krem śmietankowy
-500 ml słodkiej śmietany 30%
-3 łyżki cukru pudru
-2 opakowania śmietan-fix

Dodatkowo
-Gingerbreads - Pierniczki z nadzieniem wieloowocowym w polewie kakaowej od Dr Gerard 1,5 opakowane
-płatki czekoladowe do dekorowania 1/4 szklanki

Sposób przygotowania: biszkopt: białka oddzielam od żółtek i ubijam ze szczyptą soli. Dodaję cukier, a następnie żółtka. Przesiewam mąkę wymieszaną z kakao. Mieszam i przelewam na blaszkę (około 22/32 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę około 25 minut. Po upieczeniu studzę. Krem: 1,5 szklanki mleka gotuję z cukrami, a w pozostałym mleku mieszam żółtka i mąkę. Wlewam na gotujące się mleko i gotuję mieszając do zgęstnienia. Odstawiam do wystudzenia. Margarynę ucieram, stopniowo dodaję zimny budyń i ucieram. Krem wykładam na biszkopt, układam Gingerbreads od Dr Gerarda (w niewielkich odstępach). Masa śmietankowa: schłodzone śmietanki ubijam z cukrem oraz fixami i wykładam na pierniczki. Wierzch posypuję płatkami czekoladowymi do dekorowania. Przed podaniem schładzam. Połączenie smaków wyśmienite, więc zachęcam do spróbowania, a do przygotowania wykorzystajcie koniecznie niezastąpione słodycze od Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz