Lubicie pierniczki? A jedliście Gingerbreads od Dr Gerarda, w polewie kakaowej z nadzieniem wieloowocowym? Moje pociechy uwielbiają je najbardziej i dzisiaj przygotowałam ciasto, w którym wykorzystałam właśnie te słodkości. Chcecie spróbować? Oto potrzebne składniki:
Biszkopt
-4 jajka
-pół szklanki
cukru
-pół
szklanki mąki pszennej
-2 łyżki
kakao
Krem
budyniowy
-2
szklanki mleka
-4
żółtka
-¾
szklanki cukru
-cukier
wanilinowy
-2 łyżki
mąki ziemniaczanej
-250 g
masła
Krem śmietankowy
-500 ml
słodkiej śmietany 30%
-3 łyżki
cukru pudru
-2
opakowania śmietan-fix
Dodatkowo
-Gingerbreads
- Pierniczki z nadzieniem wieloowocowym w polewie kakaowej od Dr Gerard 1,5 opakowane
-płatki
czekoladowe do dekorowania 1/4 szklanki
Sposób przygotowania: biszkopt: białka oddzielam od żółtek i ubijam ze szczyptą soli. Dodaję cukier, a następnie żółtka. Przesiewam mąkę wymieszaną z kakao. Mieszam i przelewam na blaszkę (około 22/32 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę około 25 minut. Po upieczeniu studzę. Krem: 1,5 szklanki mleka gotuję z cukrami, a w pozostałym mleku mieszam żółtka i mąkę. Wlewam na gotujące się mleko i gotuję mieszając do zgęstnienia. Odstawiam do wystudzenia. Margarynę ucieram, stopniowo dodaję zimny budyń i ucieram. Krem wykładam na biszkopt, układam Gingerbreads od Dr Gerarda (w niewielkich odstępach). Masa śmietankowa: schłodzone śmietanki ubijam z cukrem oraz fixami i wykładam na pierniczki. Wierzch posypuję płatkami czekoladowymi do dekorowania. Przed podaniem schładzam. Połączenie smaków wyśmienite, więc zachęcam do spróbowania, a do przygotowania wykorzystajcie koniecznie niezastąpione słodycze od Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz