czwartek, 28 listopada 2019

Deser truskawkowy.



     Truskawkowy deser na ciasteczkach   Witam -Dr Gerarda.

 Ostatnio mialem bardzo chęć zjeść jakieś ciasto z truskawmkimi. Czasem człowiek ma na coś takiego chęć.
Sezon truskawkowy dawno minął, ale  można teraz też spotkać je w sklepie lub rozmrozić trochę zapasu z lodówki.  Małżonka właśnie postanowila, że przygotuje deser na herbatnikach Vit’AM  -Dr Gerarda na zimno właśnie z tuskawkiami, których mamy trochę zamrożonych.
   Oto przepis na deser truskawkowy:
 
     Potrzebne składniki:

4 jogurty waniliowe (ok. 600 g)
1/2 szklanki mleka
280 ml śmietany 30%
2 łyżki żelatyny
2 łyżki cukru pudru
50 g miękkiego masła
2 opakowania galaretki
szczypta cynamonu
200 g herbatników Vit’AM -Dr Gerarda
truskawki

     Sposób wykonania.

Truskawki, jeżeli używamy mrożone, należy wcześniej je rozmrozić i ewentualnie odsączyć.
   Mleko zagotowujemy i rozpuszczamy w nim żelatynę. Po rozpuszczeniu żelatyny odstawiamy do przestygnięcia.
Herbatniki Vit’AM kruszymy, można sobie ułatwić i użyć tłuczka lub Bendera.
Do miski wkładamy miękkie masło, szczyptę cynamonu oraz herbatniki pokruszone i wszystko razem ucieramy.
Tak uzyskaną masą wykładamy dno tortownicy, lekko dociskając.
  Następnie  śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy jogurty,  oraz żelatynę i wszystko razem mieszamy.
 Około połowę masy wylewamy na wcześniej przygotowany spód.
Truskawki kroimy na połówki i układamy na wylanej masie.
Następnie wylewamy pozostałą część masy,  a na wierzchu dekorujemy truskawkami wg. własnego pomysłu.
  Deser wkładamy na ok. 2 godz. do lodówki.
 W między czasie rozpuszczamy galaretki wg przepisu na op. By szybciej zgęstniały możemy rozpuścić w 400 ml wody.
  Po 2 godz.  na deser wylewamy galaretki, które wcześniej przygotowane i przestudzone.

     Życzę smacznego. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz