Ciastka krakersy może nie są moimi ulubionymi ciastkami, ale pomyślałam sobie, że w połączeniu z z pysznym kremem, kokosem i migdałami, może wyjść bardzo fajny przysmak, więc postanowiłam to wypróbować i zrobiłam na krakersach MIX solone od Dr Gerarda. Proponuję, abyście i wy wypróbowali ten jakże prosty przepis.
Składniki
2 paczki krakersów dr Gerarda
200 g wiórków kokosowych
1 paczka migdałów
1 kostka masła lub margaryny
1 litr mleka
1 cukier waniliowy
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Wykonanie
Z litra mleka odlewamy jedną niepełną szklankę, resztę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem wanilinowym.
W pozostawionym mleku rozpuszczamy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczone mąki z mlekiem i cały czas mieszamy, aby nie porobiły się grudki.
Gdy budyń zacznie gęstnieć odstawiamy go na bok do ostygnięcia.
W międzyczasie miksujemy masło lub margarynę. Gdy budyń jest już ostudzony, do zmiksowanego masła dodajemy po łyżce budyniu i cały czas mieszamy.
70 g. kokosu zostawiamy resztę wsypujemy po trochę do masy budyniowej i mieszamy na jednolity krem kokosowy.
Na blasze do pieczenia układamy krakersy MIX solone Dr Gerarda na nie wykładamy połowę masy kokosowej i przykrywamy drugą warstwą krakersów. Drugą część masy wykładamy na krakersy.
Posypujemy resztą kokosu i płatkami migdałowymi.
Ciasto jest bardzo podzielne, gdyż robimy go na większej blaszce.
Życzę wszystkim smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz