środa, 27 listopada 2019

„Kakao, napój Bogów!”

Według azteckich legend krzew kakaowca został podarowany ludziom przez jednego z bogów. Jedynie uprzywilejowane osoby mogły spożywać napój przygotowywany na bazie ziaren kakao. Owe ziarna były składane w ofierze bogom, gdyż uznawane były za źródło energii i mądrości oraz służyły jako afrodyzjak, a w kolejnym etapie jako waluta. Mimo, iż zamierzchłe czasy bogów już dawno za nami i mimo, że sposoby uprawy kakaowca i produkcji kakao są prostsze i zautomatyzowane, to i tak za całym procesem stoi nadal człowiek. Półprodukt, jakim jest miazga kakaowa, jest wytwarzany z ziaren kakao. Sama miazga jednak nie nadaje się do jedzenia, dopiero stosowne dodatki, jak choćby cukier, ale nie tylko, dodają smaku, wyrazistości i uroku. Wiadomo na pewno o zaletach smakowych i zdrowotnych kakao, ponieważ ludzie mieli tysiąclecia na sprawdzenie tego. Najbardziej szczególną zaletą kakao jest zawartość tryptofanu, który odpowiada za produkcję serotoniny. To dlatego lubimy czekoladę, kakao, bo poprawiają nam one nastrój i eliminują stres. Kolejne substancje aktywne w ziarnach kakao to: fenyloetyloamina, która działa pobudzająco, polifenole, które z kolei pozytywnie wpływają na układ krążenia, kofeina i teobromina, które pobudzają wyczerpany organizm oraz jednonasycone kwasy tłuszczowe, które blokują odkładanie się cholesterolu we krwi. Inne korzystne składniki to między innymi: białko, wapń, żelazo, potas, cynk, fosfor i całkiem spora dawka magnezu. Ziarna kakao są również bogate w witaminy, takie jak: A, E oraz B1, B2, B3, B6. Należy pamiętać, że polifenole występują tylko w naturalnym kakao, gdyż w procesach produkcyjnych, np. podczas produkcji czekolady, są wytrącane. Dodatkowo cukier i mleko również obniżają te wartości w trakcie picia kakao. Najwyższy czas wspomnieć o Dr Gerardzie, który na co dzień stosuje kakao w swoich słodkich produktach. Na szczególną uwagę zasługują: ciastka Pryncypałki z tym niesamowitym zapachem polewy kakaowej, unoszącym się po otworzeniu opakowania oraz Gingerbreads – Pierniczki z nadzieniem wieloowocowym w polewie kakaowej. Takich słodkich rarytasów jest więcej, polecam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz