sobota, 30 listopada 2019

Impreza



      Bardzo zimna pogoda w Andrzejkowy wieczór daje mi się we znaki, nic mi się nie chce i w ogóle.... ewidentny brak ciepła, które ja kocham.
Lekarstwem na taki stan rzeczy jest tylko zajęcie się tym co sprawia mi radość i przyjemność. A że uwielbiamy z mężem słodycze to zrobiłam przepyszne ciasto na andrzejkową imprezę, którą organizuje moja kuzynka, odciążę ją tym zadaniem.

Masa
-5 szklanek mleka
-2/3 szklanki cukru
-2 łyżki cukru waniliowego
-2 budynie śmietankowe bez cukru
-4 żółtka
-3/4 szklanki mąki
-25 dkg masła
-ciastka Mafijne Brownie Dr Gerarda

Czekoladowa pianka
-2 kubki śmietany 30%
-1 czekolada gorzka
-2 łyżeczki kakao
-4 płaskie łyżki cukru pudru

Blaszkę wykładamy folią aluminiową, na dnie układamy Mafijne Brownie. Do garnka wlewamy 4 szklanki mleka, dodajemy masło, cukier i cukier waniliowy. Gotujemy do rozpuszczenia masła.
Następnie do miski dajemy mąkę, 1 szklankę mleka, budynie, żółtka i wszystko bardzo dokładnie miksujemy na gładką masę, tak by nie było grudek.
Wlewamy na gotujące się mleko. Gotujemy i mieszamy do zgęstnienia masy. Gorącą masę wykładamy na ciastka Mafijne Brownie. Wyrównujemy i przykrywamy drugą warstwą ciastek.
Ciasto studzimy i wstawiamy do lodówki. Gdy całość jest zimna przechodzimy do przygotowania pianki.
Czekoladę łamiemy i dajemy do miski, dodajemy 4 łyżki śmietany 30% oraz kakao. Rozpuszczamy nad kąpielą wodną.
Chwilkę studzimy, tak by czekolada nie była gorąca.
Następnie do reszty śmietany dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywno, dodajemy rozpuszczoną czekoladę.
Piankę wykładamy na ciasto, wyrównujemy, posypujemy startą czekoladą. Ciasto chowamy do lodówki na noc. I gotowe.
Bardzo polecam, łatwe i pyszne ciasto na Andrzejkowy wieczór.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz