Wraz z jesienną porą przyszedł
sezon na wypieki z jabłkami. Pokrojone w plasterki, starte czy w postaci dżemu
lub musu są wyśmienitym składnikiem wielu ciast i deserów. W roli głównej czy
tylko jako do datek nadają ciastom wyrazistego smaku i aromatu. Słowem jabłka
to doskonały wybór w temacie pieczenia ciast. Dzisiaj masz ochotę na ciasto
budyniowe na Markizach Mafijnych z musem jabłkowym? Dr Gerard ma dla Ciebie
recepturę na to ciasto na swojej stronie internetowej. Zaleca się użyć ciastek
Mafijnych Lemon chociaż Dr Gerard ma również w swojej ofercie inne smaki, na
przykład ciastka Mafijne Brownie. Do przygotowania ciasta potrzebujesz
wspomnianych już ciastek Mafijnych Lemon, 3 łyżek cukru lub miodu, ćwierć
szklanki wody, opakowanie budyniu waniliowego, pół opakowania żelatyny
spożywczej oraz mus lub dżem jabłkowy. Mus klasyczny przygotowuje się z
dowolnej ilości, dowolnych jabłek, odrobiny wody, która jest potrzebna do
podlania w garnuszku, soku z cytryny oraz cukru do smaku. Jabłka pokrojone w
kostkę, kropi się sokiem z cytryny oraz podlewa wodą. Twarde jabłka będą
potrzebować więcej wody, ponieważ proces ich rozpadu będzie trwał dłużej.
Nadmiar wody możesz odcedzić. Jabłka zagotować, zmniejszyć ogień i gotować
jeszcze od 20 do 50 minut aż jabłka się rozpadną a woda odparuje. Podczas
gotowania mieszaj mus od czasu do czasu najlepiej drewnianą łyżką. Uzyskaną
masę jabłkową zmiksuj na mus dodając cukier do smaku. Po wystudzeniu przechowuj
w lodówce. Przygotowany mus możesz użyć nie tylko do ciasta budyniowego, ale
dowolnie – do szarlotek, naleśników, ryżu na mleku i wielu innych deserów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz