środa, 27 listopada 2019

Jabłka – owoce jesieni



Wraz z jesienną porą przyszedł sezon na wypieki z jabłkami. Pokrojone w plasterki, starte czy w postaci dżemu lub musu są wyśmienitym składnikiem wielu ciast i deserów. W roli głównej czy tylko jako do datek nadają ciastom wyrazistego smaku i aromatu. Słowem jabłka to doskonały wybór w temacie pieczenia ciast. Dzisiaj masz ochotę na ciasto budyniowe na Markizach Mafijnych z musem jabłkowym? Dr Gerard ma dla Ciebie recepturę na to ciasto na swojej stronie internetowej. Zaleca się użyć ciastek Mafijnych Lemon chociaż Dr Gerard ma również w swojej ofercie inne smaki, na przykład ciastka Mafijne Brownie. Do przygotowania ciasta potrzebujesz wspomnianych już ciastek Mafijnych Lemon, 3 łyżek cukru lub miodu, ćwierć szklanki wody, opakowanie budyniu waniliowego, pół opakowania żelatyny spożywczej oraz mus lub dżem jabłkowy. Mus klasyczny przygotowuje się z dowolnej ilości, dowolnych jabłek, odrobiny wody, która jest potrzebna do podlania w garnuszku, soku z cytryny oraz cukru do smaku. Jabłka pokrojone w kostkę, kropi się sokiem z cytryny oraz podlewa wodą. Twarde jabłka będą potrzebować więcej wody, ponieważ proces ich rozpadu będzie trwał dłużej. Nadmiar wody możesz odcedzić. Jabłka zagotować, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze od 20 do 50 minut aż jabłka się rozpadną a woda odparuje. Podczas gotowania mieszaj mus od czasu do czasu najlepiej drewnianą łyżką. Uzyskaną masę jabłkową zmiksuj na mus dodając cukier do smaku. Po wystudzeniu przechowuj w lodówce. Przygotowany mus możesz użyć nie tylko do ciasta budyniowego, ale dowolnie – do szarlotek, naleśników, ryżu na mleku i wielu innych deserów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz