piątek, 22 listopada 2019

ZASKOCZENIE

Myślałam, że już chyba nic mnie nie zaskoczy. Byłam w błędzie . Wczoraj na imprezie u koleżanki zrobiły to słodycze: CIASTKA VIT’AM MILK AND CHOCOLATE DR GERARDA i KEKS TROPIKALNY W BIAŁEJ POLEWIE Składniki : 350 g kandyzowanych owoców ( ananas, papaja, kiwi, mango, czereśnie ), 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny, 4 łyżki białego rumu, 2 jajka, 100 g drobnego cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 125 g mąki półgrubej, 1 opakowanie proszku do pieczenia, szczypta soli, ½ łyżeczki cynamonu, szczypta mielonej gałki muszkatołowej, 2 łyżki oleju, 100 g mączki kokosowej, tłuszcz i mąka do formy, 150 g gotowej białej polewy. Sposób wykonania – Pokroić drobno około 2/3 owoców kandyzowanych. Wsypać do miski, wymieszać ze skórką otartą z wyparzonej cytryny i rumem. Odstawić na godzinę. Jajka wymieszać z 2 łyżkami gorącej wody, ubić na pianę z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, cynamonem i gałką muszkatołową. Dodawać partiami do masy jajecznej. Na końcu dodać olej, owoce namoczone w rumie mączkę kokosową. Dobrze wymieszać. Formę wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Napełnić ciastem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150 C. Piec około 60 minut. Gotowy keks chwilę studzić w formie, a następnie na metalowej kratce. Rozgrzać białą polewę, oblać nią ciasto. Na wierzchu poukładać pozostałe kandyzowane owoce. Odstawić, aby polewa na keksie zastygła.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz