piątek, 15 listopada 2019

Słodki dodatek

Przygotowałam wyśmienite ciasto na puszystym, kakaowym biszkopcie z kremem czekoladowym, pełnoziarnistymi ciastkami zbożowymi i kremem z chałwy oraz polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi. Idealny i słodki dodatek do niedzielnej kawy. Może i Wy macie ochotę spróbować? Oto niezbędne składniki: 

Biszkopt
-6 jajek
-1 szklanka cukru
-1 szklanka mąki pszennej
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-2 łyżki kakao
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-4 łyżki oleju

Krem czekoladowy
-3 jajka
-100 g czekolady mlecznej
-2 łyżki kakao
-3 łyżki mleka
-200 g margaryny

Krem z chałwy
-3 żółtka
-3/4 szklanki mleka
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-1 łyżka cukru wanilinowego
-200 g chałwy
-200 g margaryny

Dodatkowo
-ciastka Vit’AM Milk and Chocolate od Dr Gerard pół opakowania
-150 g czekolady deserowej
-2 łyżki wiórek kokosowych

Sposób przygotowania: biszkopt: białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodaję cukier, a następnie po żółtku i miksuję. Mąki przesiewam z proszkiem do pieczenia oraz kakao i razem z olejem dodaję do masy. Całość mieszam i przelewam do tortownicy (24/24 cm). Piekę około 40 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu przecinam na dwa blaty. Krem czekoladowy: jajka ubijam z cukrem na gęstą, puszystą pianę. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, łączę z kakao oraz mlekiem i lekko przestudzoną dodaję do zimnej masy jajecznej. Margarynę ucieram na puch, miksuję z masą czekoladową, do powstania gładkiego kremu. Krem z chałwy: żółtka łączę z połową mleka i mąką ziemniaczaną, a pozostałe mleko gotuję z cukrem i dodaję mieszankę. Ugotowany budyń odstawiam do wystudzenia. Margarynę ucieram na puch, dodaję pokruszoną chałwę nadal ucierając. Dodaję porcjami zimny budyń i wszystko razem ucieram. Złożenie: jeden blat biszkoptu układam na paterze, wykładam krem czekoladowy, układam ciastka Vit’AM Milk and Chocolate i nakładam krem z chałwy. Na wierzch wykładam drugi blat biszkoptu, który smaruję rozpuszczoną czekoladą. Wierzch dekoruję wiórkami kokosowymi. Przed podaniem schładzam w lodówce minimum 3 godziny. Do przygotowania wykorzystajcie słodkości od Dr Gerarda, ponieważ są najpyszniejsze. Z produktami Dr Gerarda ciasta, desery i przekąski zawsze się udają i są wyborne, więc przygotujcie. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz