sobota, 30 listopada 2019

W mgnieniu oka



       To chyba najszybsze ciasto do zrobienia jakie kiedykolwiek robiłam. Wystarczy kupić Ciastka Mafijne Brownie Dr Gerarda, ugotować budyń i ciasto gotowe. Czy można jeszcze prościej?
No raczej już bardziej się nie da.

Składniki
-1250 ml mleka
-4 jajka
-6 czubatych łyżek mąki pszennej
-6 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej
-budyń waniliowy bez cukru
-ziarenka z laski waniliowej
-150 g cukru
-1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
-130 g masła
-ok. 200-220 g ciastek Mafijnych Brawnie

W garnku zagotować 1 litr mleka z masłem, cukrem. Laskę wanilii rozkroić wzdłuż i wyskrobać ziarenka. Dodać do mleka, razem z laską. Pozostałe mleko zmiksować z jajkami, budyniem i mąką.
Na gotujące się mleko wlać mieszankę z jajek i mąki i ugotować budyń na małym ogniu. Należy dokładnie i energicznie mieszać, aby budyń się nie przypalił i nie powstały grudki.
Gotować kilka minut.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno blaszki wyłożyć Mafijne Brownie, ściśle jeden przy drugim. Wylać gorący budyń i przykryć drugą warstwą ciastek. Zostawić do ostygnięcia i schłodzić w lodówce. Obficie posypać cukrem pudrem.
Taki deser na Andrzejkową imprezę jak znalazł, szybki i pyszny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz