poniedziałek, 18 listopada 2019

Musy nie tylko jabłkowe.


Musy nie tylko jabłkowe.

Musy to pyszne dodatki do ciast, naleśników, deserów lub jedzony bezpośrednio ze słoiczka kiedy zapragniemy smaków lata. A szczególnie przygotowane przez nas samych. Mus nie należy do skomplikowanych przetworów. Potrzebujemy do musu jabłkowego, umyte i obrane jabłka dowolnego gatunku. Ja miałam antonówki i szarą renetę. Kroimy dowolnie i wkładamy do garnka, skrapiamy cytryną, dodajemy niewielką ilość wody. Gotujemy do momentu aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać. Niektóre gatunki jabłek należy gotować dłużej moje bardzo szybko się rozgotowały. Należy mieszać aby mus się nie przypalił. Kiedy będą miękkie miksujemy blenderem, dodajemy cukier do smaku. Pozostaje napełnić przygotowane słoiki i pasteryzować na zimę. Tak przygotowany mus możemy wykorzystać do ciasta budyniowego na markizach Mafijnych z przepisu dr Gerarda. Podaję bezpośredni link do strony:
Musy możemy przygotować z rozmaitych owoców choć by z borówek, malin, jeżyn czy ja także przygotowuję z dyni oraz cukinii z dodatkiem galaretki. Takie wieloowocowe musy uwielbiają dzieci. Mogą być idealnym dodatkiem do budyni czy kaszek albo jedzone same. Do takiego musu wystarczy dodać ubitą śmietanę kremówkę i żelatynę a następnie wylać na przygotowany dzień wcześniej biszkopt. Mamy przygotowany lekki, pyszny placek. Albo musem przekładamy biszkopt na wierzch wylewamy galaretkę z owocami świeżymi lub mrożonymi.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz