środa, 20 listopada 2019

Wycieczka do lasu

Wnuczka mówi mi, że idą z swoją panią na wycieczkę do lasu. Chciała a bym kupił jej parę batoników a by miała co przekąsić. Pomyślałem, że zerobie jej Batonik pryncypałkowo-daktylowy z budyniem z nasion chiazm przepisu z Strony Doktora Gerarda. Przydały się na śniadanie i jeszcze zabrała z sobą. Dokupiłem jej jeszcze Ciasteczka szkolne od firmy Doktor Gerard.Do domu wruciła z workiem kasztanów i kolorowymi liśćmi. Z wycieczki była bardzo zadowolona. Składniki • 1 paczka wafelków Pryncypałki Dr.Gerard • 1 szklanka migdałów • 1 szklanka suszonych daktyli • 1 szklanka rodzynek • 1 szklanka mleka kokosowego • 1 brzoskwinia (może być z puszki) • 4 łyżki nasion chia Sposób przygotowania Zalej daktyle wrzątkiem, odstaw na 20 minut, a następnie dobrze odsącz. Do blendera wsyp migdały i drobno zmiksuj. Dorzuć odcedzone daktyle i rodzynki. Wszystko zmiksuj. Przełóż masę do miski, dodaj pokruszone PRYNCYPAŁKI, wymieszaj i wstaw do lodówki na 20 minut. W tym czasie szklankę mleka kokosowego dokładnie wymieszaj z nasionami chia. Wstaw do lodówki na przynajmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Wstępnie schłodzoną masę na batony uformuj w blok i schładzaj dalej. Przełóż budyń do ozdobnych miseczek. Brzoskwinie zmiksuj na mus i udekoruj budyń. Górę deseru koniecznie posyp pokruszonymi PRYNCYPAŁKAMI, nada to chrupkości i słodkości. Blok pokrój ostrym nożem na batony. Deser świetnie sprawdzi się jako śniadanie lub podwieczorek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz