środa, 13 listopada 2019

ciasto z musem jabłkowym


Moim najbardziej ulubionym owocem jest jabłko. Bez niego nie wyobrażam sobie dnia. W tym roku zebraliśmy sporo tych owoców z sadu. Z nich zrobiłam marmoladę, soki. Także używam do surówek i różnych szarlotek. Przyzwyczaiłam moich domowników, że zawsze w sobotę piekę ciasto do kawy. Tym razem zrobiłam z przepisu, który mi  powiedziała koleżanka z pracy.. Właściwie, to podała mi stronę internetową znanego producenta ciastek Dr. Gerarda. https://drgerard.eu/ciasto-budyniowe-na-markizach-mafijnych-z-musem-jablkowym/
Składniki
• Markizy Mafijne Lemon dr Gerard
• 3 łyżki cukru lub miodu
• 1/4 szklanki wody
• 1 opakowanie budyniu waniliowego
• 1/2 opakowania żelatyny spożywczej
• mus lub dżem jabłkowy
Sposób przygotowania
W gotującej się wodzie rozpuścić cukier lub miód. W osobnym garnku zagotować mleko i rozpuścić w nim żelatynę, a następnie dodać budyń i dokładnie wymieszać, tak by nie było grudek. Odstawić do wystygnięcia. Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (najlepiej prostokątnej) ułożyć markizy, nasączyć je przygotowanym syropem i zalać masą budyniową. Wstawić do lodówki na ok. 4 godziny, aż masa budyniowa się zetnie. Przed podaniem posmarować całość cienką warstwą musu lub dżemu. Zaletą tego ciasta jest szybkie wykonanie bez pieczenia. Natomiast minusem, że błyskawicznie znika. Jednak każda gospodyni szczęśliwa jest, gdy wszystkim smakują wypieki. Niespodziewanie przyjechali teściowie. Nasze dzieci i oczywiście my ucieszyliśmy się. Poczęstowałam ich ciastem. Bardzo im smakowało i musiałam teściowej powiedzieć jak go wykonałam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz