Moim najbardziej ulubionym owocem jest jabłko. Bez niego nie
wyobrażam sobie dnia. W tym roku zebraliśmy sporo tych owoców z sadu. Z nich
zrobiłam marmoladę, soki. Także używam do surówek i różnych szarlotek.
Przyzwyczaiłam moich domowników, że zawsze w sobotę piekę ciasto do kawy. Tym
razem zrobiłam z przepisu, który mi
powiedziała koleżanka z pracy.. Właściwie, to podała mi stronę
internetową znanego producenta ciastek Dr. Gerarda. https://drgerard.eu/ciasto-budyniowe-na-markizach-mafijnych-z-musem-jablkowym/
Składniki
• Markizy Mafijne Lemon dr Gerard
• 3 łyżki cukru lub miodu
• 1/4 szklanki wody
• 1 opakowanie budyniu waniliowego
• 1/2 opakowania żelatyny spożywczej
• mus lub dżem jabłkowy
Sposób przygotowania
W gotującej się wodzie rozpuścić cukier lub miód. W osobnym
garnku zagotować mleko i rozpuścić w nim żelatynę, a następnie dodać budyń i
dokładnie wymieszać, tak by nie było grudek. Odstawić do wystygnięcia. Na
wyłożonej papierem do pieczenia blasze (najlepiej prostokątnej) ułożyć markizy,
nasączyć je przygotowanym syropem i zalać masą budyniową. Wstawić do lodówki na
ok. 4 godziny, aż masa budyniowa się zetnie. Przed podaniem posmarować całość
cienką warstwą musu lub dżemu. Zaletą tego ciasta jest szybkie wykonanie bez
pieczenia. Natomiast minusem, że błyskawicznie znika. Jednak każda gospodyni
szczęśliwa jest, gdy wszystkim smakują wypieki. Niespodziewanie przyjechali
teściowie. Nasze dzieci i oczywiście my ucieszyliśmy się. Poczęstowałam ich
ciastem. Bardzo im smakowało i musiałam teściowej powiedzieć jak go wykonałam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz