środa, 13 listopada 2019

tarta śmietankowa z pryncypałkami nr.1

Choroby dzieci zawsze rodziców martwią nawet te błahe. Moje dwie córki trzy letnia Monika i pięcioletnia Kasia prawie jednocześnie zaczęły kaszleć i gorączkować. Musiałam wziąć sobie urlop. Gdy poszły do przedszkola to zaczęły częściej chorować. W domu muszę im zorganizować czas, by się nie nudziły. Bardzo lubią, gdy czytam im książeczki. Zadawanie trudnych pytań, to pasja starszej córki. Teraz choroba spowodowała, że ucichła. Pewnie jest osłabiona.  Zawsze wydzielam dziewczynkom słodycze. Tym razem postanowiłam zrobić miłą niespodziankę i upiec ciasto.  Często otwieram stronę producenta  Dr. Gerarda. Tam znajdują się ciekawe przepisy. http://drgerard.eu/przepisy
wybrałam  tartę śmietankową z pryncypałkami. Maluchy Bardzo lubią wafelki, dlatego zdecydowałam się na ten przepis.
Składniki
Ciasto kruche (na formę o średnicy 24 cm):
• 100 g zimnego masła
• 1 jajko
• 160 g mąki pszennej tortowej
• 80 g cukru pudru
Zalewa śmietankowa:
• 100 ml śmietanki kremówki
• 100 g jogurtu naturalnego
• 50 g cukru
• 2 jajka
• 20 g mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
• ok. 150 g Pryncypałek dr Gerarda
Polewa czekoladowa:
• 30 g masła
• 1 łyżka cukru
• 1 łyżka mleka
• 1 łyżka naturalnego kakao
Sposób przygotowania
\Kruche ciasto: Wszystkie składniki szybko zagnieść w jednolitą kulę ciasta. Od razu rozwałkować na okrągły placek podsypując mąką. Ciasto przenieść do formy na tartę o średnicy 24 cm, dobrze wykleić w dno i boki formy, a widelcem zrobić kilka nakłuć. Wystające brzegi ciasta przyciąć ostrym nożem. Spód schłodzić w lodówce przez 30-60 minut. Po tym czasie podpiec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez 15 minut do lekkiego zarumienienia. Wyjąć i wystudzić. Zalewa śmietankowa: Wszystkie składniki krótko zmiksować do połączenia.
Na podpieczony i wystudzony kruchy spód poukładać Pryncypałki dr Gerarda. Wafelki zalać zalewą śmietankową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 25 minut, aż zalewa się zetnie. Wyjąć z piekarnika i przenieść na kratkę do wystudzenia. Polewa czekoladowa: Wszystkie składniki umieścić w garnuszku i podgrzać do uzyskania jednolitej polewy. Gdy zacznie gęstnieć wylać ją na tarte.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz