poniedziałek, 18 listopada 2019

Orzechy włoskie.

Okres jesienno-zimowy to  czas, w którym chyba je się najwięcej orzechów.  Są one świeże dopiero co zebrane, więc też bardzo smaczne.  Orzechy włoskie mają bardzo dużo właściwości odżywczych.
Orzechy mają bardzo dużo białka i najszlachetniejszych tłuszczów potrzebnych dla każdego organizmu.
Są też bardzo kaloryczne. Zjadając pięć orzechów włoskich  to jakbyśmy zjedli dużego pączka, czyli 100 g  orzechów to inaczej 650 kcal.  Osoby, które nie jedzą mięsa czy ryb powinny  po nie sięgać jak najczęściej, zjadać codziennie chociaż po trzy orzechy, ponieważ zawierają  dużo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które zapobiegają przed cholesterolem i działają przeciwzakrzepowo i zaspokajają dzienną dawkę kwasów omega-3
Spożywanie orzechów włoskich zapobiega chorobom serca, uodpornia nas na różne choroby, działa przeciw rakotwórczo, chroniąc układ krążenia. Posiadają dużo różnych minerałów takich, jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk, sód, oraz mnóstwo witamin i żelaza.
Dzieci i młodzież powinny jeść dużo orzechów, ponieważ bardzo dobrze one wpływają na korę mózgową  i łatwiej się przyswaja wszelkie wiadomości.
Zakłady cukiernicze Dr Gerard do produkcji swoich wyrobów cukierniczych wykorzystują różne orzechy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz