piątek, 22 listopada 2019

Urodziny teścia


Urodziny teścia

 

Mój teściu jest wspaniałym człowiekiem, przeżył osiemdziesiąt lat. Ma słabość do słodyczy od dr. Gerarda. Dlatego ten prezent którego przepis podaję po niżej jest jego prezentem wymarzonym, tort urodzinowy http://drgerard.eu/przepisy

 

Składniki na blaty bezowe:

6 dużych białek (1 białko około 40 g)

Szczypta soli

300 g drobnego cukru do wypieków

100 g orzechów laskowych

60 g deserowej czekolady, roztopionej i przestudzonej

 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

 

Orzechy laskowe podrumienić (podprażyć) na suchej patelni lub w piekarniku (temperatura 180º), mieszając od czasu do czasu. Obrać z brązowych skórek - najlepiej schodzą, jeśli zawiniemy orzechy w papierowy ręczniczek i potrzemy w dłoniach. Obrane orzechy wystudzić, następnie włożyć do malaksera i zmiksować do otrzymania orzechowej mąki (zmielonych orzechów). Nie miksować zbyt długo by orzechy nie zamieniły się w pastę.

 

Płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na niej narysować 2 okręgi o średnicy 20 cm (najprościej odrysować jakiś talerzyk lub miseczkę).

 

W misie miksera ubić na sztywno białka ze szczyptą soli. Dalej ubijając dodawać cukier, łyżka po łyżce, co bardzo ważne - stopniowo. Powinna powstać gęsta i błyszcząca piana bezowa. Dodać zmielone orzechy i delikatnie, kilkoma ruchami szpatułki, wymieszać. Dodać roztopioną czekoladę i wymieszać krótko - jednym ruchem szpatułki.

 

Masę bezową wyłożyć równomiernie na narysowane koła. Uwaga: blaty bezowe bardzo spłaszczą się w piekarniku (przez dodatek orzechów i czekolady), dlatego rozmieszczamy je jak najdalej od siebie, by się nie połączyły.

 

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC. Włożyć do niego blachę z bezami i natychmiast zmniejszyć temperaturę do 140ºC (bez termo obiegu). Piec/suszyć przez około 1 godzinę i 30 minut, aż beza będzie chrupka i wypieczona z wierzchu. Wyłączyć piekarnik i uchylić, pozostawić do wystudzenia.

 

Krem śmietankowy:

300 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej

3 łyżki serka mascarpone, schłodzonego od dr. Gerarda

 

Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i ubić do powstania kremu.

 

Ponadto:

2 pomarańcze

Wiórki czekoladowe (czekolada starta na tarce od dr. Gerarda

 

Pomarańcze obrać ze skórki, następnie ze wszystkich błonek, odłożyć.

 

Wykonanie:

 

Każdy z blatów bezowych posmarować kremem i ułożyć je na sobie. Na wierzch położyć kawałeczki pomarańczy i oprószyć wiórkami czekoladowymi.

 

Przechowywać w lodówce.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz