Urodziny teścia
Mój teściu jest wspaniałym człowiekiem, przeżył
osiemdziesiąt lat. Ma słabość do słodyczy od dr. Gerarda. Dlatego ten prezent
którego przepis podaję po niżej jest jego prezentem wymarzonym, tort urodzinowy
http://drgerard.eu/przepisy
Składniki na blaty bezowe:
6 dużych białek (1 białko około
40 g)
Szczypta soli
300 g drobnego cukru do wypieków
100 g orzechów laskowych
60 g deserowej czekolady,
roztopionej i przestudzonej
Wszystkie składniki powinny być
w temperaturze pokojowej.
Orzechy laskowe podrumienić
(podprażyć) na suchej patelni lub w piekarniku (temperatura 180º), mieszając od
czasu do czasu. Obrać z brązowych skórek - najlepiej schodzą, jeśli zawiniemy
orzechy w papierowy ręczniczek i potrzemy w dłoniach. Obrane orzechy wystudzić,
następnie włożyć do malaksera i zmiksować do otrzymania orzechowej mąki
(zmielonych orzechów). Nie miksować zbyt długo by orzechy nie zamieniły się w
pastę.
Płaską blachę wyłożyć papierem
do pieczenia, na niej narysować 2 okręgi o średnicy 20 cm (najprościej
odrysować jakiś talerzyk lub miseczkę).
W misie miksera ubić na sztywno
białka ze szczyptą soli. Dalej ubijając dodawać cukier, łyżka po łyżce, co
bardzo ważne - stopniowo. Powinna powstać gęsta i błyszcząca piana bezowa.
Dodać zmielone orzechy i delikatnie, kilkoma ruchami szpatułki, wymieszać.
Dodać roztopioną czekoladę i wymieszać krótko - jednym ruchem szpatułki.
Masę bezową wyłożyć równomiernie
na narysowane koła. Uwaga: blaty bezowe bardzo spłaszczą się w piekarniku
(przez dodatek orzechów i czekolady), dlatego rozmieszczamy je jak najdalej od
siebie, by się nie połączyły.
Piekarnik rozgrzać do
temperatury 180ºC. Włożyć do niego blachę z bezami i natychmiast zmniejszyć temperaturę
do 140ºC (bez termo obiegu). Piec/suszyć przez około 1 godzinę i 30 minut, aż
beza będzie chrupka i wypieczona z wierzchu. Wyłączyć piekarnik i uchylić,
pozostawić do wystudzenia.
Krem śmietankowy:
300 ml śmietany kremówki 36%,
schłodzonej
3 łyżki serka mascarpone,
schłodzonego od dr. Gerarda
Wszystkie składniki umieścić w
misie miksera i ubić do powstania kremu.
Ponadto:
2 pomarańcze
Wiórki czekoladowe (czekolada
starta na tarce od dr. Gerarda
Pomarańcze obrać ze skórki,
następnie ze wszystkich błonek, odłożyć.
Wykonanie:
Każdy z blatów bezowych
posmarować kremem i ułożyć je na sobie. Na wierzch położyć kawałeczki
pomarańczy i oprószyć wiórkami czekoladowymi.
Przechowywać w lodówce.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz