Orzechy a nasze zdrowie.
Jak wiadomo od dawna
orzechy są dobre dla naszego organizmu. Zawierają mnóstwo kwasów
tłuszczowych. W poprzednim poście pisałam o orzechach laskowych i
przy tej okazji odkryłam mnóstwo ich zalet. Dzisiaj kupiłam dwie
paczki tych smakowitych orzechów i do tego Pryncypałki o smaku
orzecha laskowego dr Gerarda oraz pestki z moreli o
których napiszę kolejnym razem. Każda osoba , która jest na
diecie dobrze wie, że są one bardzo kaloryczne. Dlatego dobrze
jewst spożywać garść różnych orzechów lub dodawać je do
owsianki, ciast czy sałatek. Jak się okazało migdały w jednym z
artykułów zostały nazwane królem orzechów. Są źródłem
magnezu co chroni nasz organizm przed stresem. Mają największą
zawartość witaminy B i witaminy E, poprawiają kondycję skóry a
dzięki dużej zawartości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych,
które obniżają poziom cholesterolu we krwi. Mają także dużą
zawartość błonnika.
Orzechy nerkowca
należą do najdelikatniejszych orzechów. Nerkowce zawierają moc
białka, magnezu, fosforu, cynku i żelaza. Z wszystkich gatunków
orzechów to właśnie one zawierają najwięcej tych pierwiastków.
Z orzechów nerkowca powstaje likier „ kaju „
Orzechy włoskie
najbardziej znane i lubiane przez wszystkich. Wystarczy spożyć
zaledwie trzy sztuki aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na kwasy
omega – 3. Polecane są dla kobiet w ciąży bo zawierają kwas
foliowy. Donosi poradnik zdrowie. Każdy znajdzie dla siebie swoje
ulubione orzechy do chrupania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz