Biszkopt
-2 jajka
-pół szklanki mąki
-pół szklanki cukru
-50 dag margaryny
-2,5 łyżki kakao
-1 cukier wanilinowy
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-50 g deserowej czekolady
Krem
-100 g deserowej czekolady
-1,5 szklanki mocnej kawy
-50 g mlecznej czekolady
-1 l śmietanki kremówki
-4 śmietan- fixy
Dodatkowo
-ciastka Vit’AM Milk and Chocolate od Dr Gerard
opakowanie
-ciastka Pryncypałki od Dr Gerard 2-3 sztuki do
dekoracji
Sposób przygotowania: biszkopt: masło i czekoladę rozpuszczam i studzę. Mąkę łączę z proszkiem do pieczenia, przesiewam do miski, dodaję cukry, kakao i mieszam, następnie do miski dodaję rozpuszczoną czekoladę. Jajka ubijam, dodaję do suchych składników i czekolady. Wszystko razem miksuję. Tortownicę (około 25cm) wykładam papierem do pieczenia, wlewam masę i piekę w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut i odstawiam do wystudzenia. Krem: czekoladę deserową rozpuszczam w kąpieli wodnej z 1/2 szklanki kawy i studzę. 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki ubijam na sztywno, dodaję 2 fixy i łączę z czekoladą. Ma powstać gładki krem, następnie wykładam go równomiernie na wystudzone ciasto, układam zamoczone w pozostałej kawie ciastka Vit’AM Milk and Chocolate i wkładam do lodówki. Mleczną czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i studzę. Ubijam resztę śmietanki z fixami i łączę ostrożnie z czekoladą. Powstały krem wykładam równo na ciastka. Wierzch dekoruje pokruszonymi wafelkami. Podaję po dokładnym schłodzeniu. Do przygotowania wykorzystajcie niezastąpione słodkości od Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz