czwartek, 14 listopada 2019
Jabłka zamknięte w słoiku.
Jednym ze sposobów na zaopatrzenie naszych spiżarni na zimowy okres jest zrobienie musów jabłkowych. Teraz mamy jablek pod dostatkiem i zrobienie takiego musu, nie zajmie dużo czasu, a w zimie zapene się przyda. Taki mus możemy zamknąć w słoiku, w którym doskonale się przetrzyma na zimowy czas.
Taki mus możemy sobie zjeść kiedy nam się zachce jabłek, jak również przygotowwać ciasto lub deser.
Potrzebne skladniki na ok. 1,5 l musu.
2 kg kwaśnych jabłek
2 laski cynamonu
0,2 kg cukru
5 gwiazdek anyżu
1/4 l wody
pół cytryny
Sposób wykonania musu.
Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki usuwając gniazda pestkowe, a następnie rozdraabniamy na małe cząstki.
W garnku zagotowujemy wodę, a kiedy będzie wrzała dodajemy małe cząstki jablek, laski cynamonu, cukier i anyż.
Garnek przykryway i gotujemy ok. 40 minut, co chwilę mieszając.
W razie potrzeby można dodać odrobinę wody. Gotujemy do czasu rozmięknienia jabłek oraz do całkowitego rozpuszcenia się cukru.
Kiedy mamy rozpuszczony cukier, zdejmujemy z ognia i usuwamy laki cynamonu i anyż.
Blenderem miksujemy gorący mus, aż do uzyskania gładkiej masy.
Teraz gorący mus możemy przełożyć do słoików, zakręcamy, a następnie szybko odwracamy słok do góry dnem. By dorze chwycił dobrze jest przykryć słoiki ściereczką.
Po przestygnięciu wynoimy do spiżarni i na zimę mamy gotowy mus.
Kiedy mamy taki gotowy mus to możemy na przylad przygotować smaczne ciasto korzystając z przepisu na strony Dr Gerarda pod adresem ;
https://drgerard.eu/ciasto-budyniowe-na-markizach-mafijnych-z-musem-jablkowym/
Życzę smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz