czwartek, 14 listopada 2019

Jabłka zamknięte w słoiku.


     Jednym ze sposobów na zaopatrzenie naszych spiżarni na zimowy okres jest zrobienie musów jabłkowych. Teraz mamy jablek pod dostatkiem i zrobienie takiego musu, nie zajmie dużo czasu, a w zimie zapene się przyda. Taki mus możemy zamknąć w słoiku, w którym doskonale się przetrzyma na zimowy czas.
Taki mus możemy sobie zjeść kiedy nam się zachce jabłek, jak również przygotowwać ciasto lub deser.

        Potrzebne skladniki na ok. 1,5 l musu.
    2 kg kwaśnych jabłek
    2 laski cynamonu
   0,2 kg cukru
    5 gwiazdek anyżu
   1/4 l wody
   pół cytryny


    Sposób wykonania musu.
   
    Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki usuwając gniazda pestkowe, a następnie rozdraabniamy na małe cząstki.
   W garnku zagotowujemy wodę, a kiedy będzie wrzała dodajemy małe cząstki jablek, laski cynamonu, cukier i anyż.
   Garnek przykryway i gotujemy ok. 40 minut, co chwilę mieszając.
    W razie potrzeby można dodać odrobinę wody.  Gotujemy do czasu rozmięknienia jabłek oraz do całkowitego rozpuszcenia się cukru.
    Kiedy mamy rozpuszczony cukier, zdejmujemy z ognia i usuwamy laki cynamonu i anyż.
    Blenderem miksujemy gorący mus, aż do uzyskania gładkiej masy.
   Teraz gorący mus możemy przełożyć do słoików, zakręcamy,  a następnie szybko odwracamy słok do góry dnem. By dorze chwycił dobrze jest przykryć słoiki ściereczką.
    Po przestygnięciu wynoimy do spiżarni i na zimę mamy gotowy mus.
   Kiedy mamy taki gotowy mus to możemy na przylad przygotować smaczne ciasto korzystając z przepisu na strony Dr Gerarda pod adresem ;
https://drgerard.eu/ciasto-budyniowe-na-markizach-mafijnych-z-musem-jablkowym/
 

    Życzę smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz