piątek, 22 listopada 2019

Dlaczego warto jeść kakao?



Nie od dziś wiadomo, że warto jeść kakao. Po pierwsze: ze względu na walory smakowe produktów powstałych na bazie proszku pozyskanego z ziaren kakaowca, po drugie: z powodu wielu jego właściwości prozdrowotnych. Kakao jest bogactwem wielu witamin, minerałów oraz dobroczynnych tłuszczy. Niektórzy nawet twierdzą, że kakao wydłuża życie. Nie wiem czy tak jest, ale wiem, że zostało udowodnione naukowo, iż kakao ma bardzo korzystny wpływ na zdrowie człowieka. I wszystko za sprawą wspomnianych witamin, minerałów i dobroczynnych tłuszczy. Nie wnikając zbyt głęboko kakao jest po prostu świetnym antyutleniaczem, obniża ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, minimalizuje ryzyko choroby niedokrwiennej serca, udaru mózgu oraz ma właściwości antydepresyjne a także poprawia nastrój. Aż tak dobroczynne dla naszego zdrowia jest kakao i wiem, że to jeszcze i tak nie wszystkie jego dobre cechy. Jednak ogólnie mówiąc warto jeść kakao, stosować w diecie produkty z wysoką zawartością kakao oraz śmiało wykorzystywać je w kuchni. W takim razie kawałeczek czekolady zwłaszcza tej gorzkiej, jakże smakowite ciastka Vit’AM Milk and Chocolate Dr Gerard na pewno są wskazane. Oczywiście wszystko z umiarem oraz rozsądkiem tak samo zresztą jak ze wszystkim innym. Wobec tego pora na drugie śniadanie. A jeśli drugie śniadanie to tylko kakao na mleku oraz pyszne ciastka Vit’AM Milk and chocolate Dr Gerard bez cienia wyrzutów sumienia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz