Nie od dziś wiadomo, że warto
jeść kakao. Po pierwsze: ze względu na walory smakowe produktów powstałych na
bazie proszku pozyskanego z ziaren kakaowca, po drugie: z powodu wielu jego właściwości
prozdrowotnych. Kakao jest bogactwem wielu witamin, minerałów oraz dobroczynnych
tłuszczy. Niektórzy nawet twierdzą, że kakao wydłuża życie. Nie wiem czy tak
jest, ale wiem, że zostało udowodnione naukowo, iż kakao ma bardzo korzystny
wpływ na zdrowie człowieka. I wszystko za sprawą wspomnianych witamin, minerałów
i dobroczynnych tłuszczy. Nie wnikając zbyt głęboko kakao jest po prostu świetnym
antyutleniaczem, obniża ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, minimalizuje
ryzyko choroby niedokrwiennej serca, udaru mózgu oraz ma właściwości
antydepresyjne a także poprawia nastrój. Aż tak dobroczynne dla naszego zdrowia
jest kakao i wiem, że to jeszcze i tak nie wszystkie jego dobre cechy. Jednak ogólnie
mówiąc warto jeść kakao, stosować w diecie produkty z wysoką zawartością kakao
oraz śmiało wykorzystywać je w kuchni. W takim razie kawałeczek czekolady
zwłaszcza tej gorzkiej, jakże smakowite ciastka Vit’AM Milk and Chocolate Dr
Gerard na pewno są wskazane. Oczywiście wszystko z umiarem oraz rozsądkiem tak
samo zresztą jak ze wszystkim innym. Wobec tego pora na drugie śniadanie. A
jeśli drugie śniadanie to tylko kakao na mleku oraz pyszne ciastka Vit’AM Milk
and chocolate Dr Gerard bez cienia wyrzutów sumienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz