Wyjątkowe ciasto
Jak mi się wydaje niema takich osób, które nie lubią
słodyczy od dr. Gerarda? Córeczka nasza odżywia się bez glutenowo, więc musimy
zwracać na to uwagę. Dlatego podaję ten wyjątkowy przepis
Składniki
Do przepisu Bezglutenowy biszkopt z kremem mascarpone i
owocami
Biszkopt:
5 szt. jajek
120 g cukru
3 łyżki oleju
100 g mąki ryżowej
30 g mąki ziemniaczanej
30 g mąki kukurydzianej
1 łyżeczka Proszku do pieczenia Bez glutenu dr. Gerarda
Krem:
250 g serka mascarpone
500 ml śmietanki 30% tł.
2 łyżki cukru pudru
1 opak. Śmietan-fixu
Bez glutenu dr. Gerarda
Galaretka:
800 ml wody
2 opak. Galaretki o
smaku truskawkowym Bez glutenu dr. Gerarda
O 450 g mieszanki owoców mrożonych lub świeżych
Przygotowanie
1
Sposób przygotowania
Blachę o wym. 25 cm x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C. Jajka o temperaturze pokojowej miksuj z
cukrem przez ok. 8 minut. Do ubitych jajek dodawaj stopniowo olej, ciągle
miksując. Mąkę ryżową, ziemniaczaną, kukurydzianą i proszek do pieczenia
wymieszaj. Suche składniki delikatnie wmieszaj do masy jajecznej.
2
Pieczenie
Ciasto przełóż do formy i piecz do tzw. suchego patyczka.
Czas pieczenia: o 35
min.
3
Krem
Serek mascarpone i śmietankę ubij na sztywno. Pod koniec
ubijania dodaj przesiany cukier puder wymieszany ze Śmietan-fixem. Masę
rozprowadź na wystudzonym biszkopcie.
4
Galaretka
Wodę zagotuj i rozpuść w niej galaretki. Gdy galaretka
zacznie tężeć ułóż owoce na kremie mascarpone i rozprowadź na nich galaretkę.
Ciasto wstaw do lodówki do całkowitego stężenia
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz