czwartek, 14 listopada 2019

Wyjątkowe ciasto


Wyjątkowe ciasto

 

Jak mi się wydaje niema takich osób, które nie lubią słodyczy od dr. Gerarda? Córeczka nasza odżywia się bez glutenowo, więc musimy zwracać na to uwagę. Dlatego podaję ten wyjątkowy przepis

 

 

Składniki

 

Do przepisu Bezglutenowy biszkopt z kremem mascarpone i owocami

 

Biszkopt:

 

5 szt. jajek 

120 g cukru 

3 łyżki oleju 

100 g mąki ryżowej 

30 g mąki ziemniaczanej 

30 g mąki kukurydzianej 

1 łyżeczka Proszku do pieczenia Bez glutenu dr. Gerarda

 

Krem:

 

250 g serka mascarpone 

500 ml śmietanki 30% tł. 

2 łyżki cukru pudru 

1 opak.  Śmietan-fixu Bez glutenu dr. Gerarda

 

Galaretka:

 

800 ml wody 

2 opak.   Galaretki o smaku truskawkowym Bez glutenu dr. Gerarda

O 450 g mieszanki owoców mrożonych lub świeżych 

 

 

 

 

 

 

 

Przygotowanie

 

 

1

 

Sposób przygotowania

 

 

 

Blachę o wym. 25 cm x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C. Jajka o temperaturze pokojowej miksuj z cukrem przez ok. 8 minut. Do ubitych jajek dodawaj stopniowo olej, ciągle miksując. Mąkę ryżową, ziemniaczaną, kukurydzianą i proszek do pieczenia wymieszaj. Suche składniki delikatnie wmieszaj do masy jajecznej.

 

 

2

 

Pieczenie

 

 

 

Ciasto przełóż do formy i piecz do tzw. suchego patyczka.

 

 

 

 

 

 Czas pieczenia: o 35 min. 

 

 

3

 

Krem

 

 

 

Serek mascarpone i śmietankę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj przesiany cukier puder wymieszany ze Śmietan-fixem. Masę rozprowadź na wystudzonym biszkopcie.

 

 

4

 

Galaretka

 

 

 

Wodę zagotuj i rozpuść w niej galaretki. Gdy galaretka zacznie tężeć ułóż owoce na kremie mascarpone i rozprowadź na nich galaretkę. Ciasto wstaw do lodówki do całkowitego stężenia

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz