środa, 27 listopada 2019
Dzieciństwo
Uwielbiam wracać do smaków mojego dzieciństwa, w czasach PRL gdy w sklepach były puste półki, wtedy blok czekoladowy był spełnieniem marzeń, wszystkie dzieci go uwielbiały.
Obok lizaków kogutków, gum Donald które dostawałam na specjalne okazje moja babcia, ciocia i mama robiły same taki blok czekoladowy. Ja do tej pory mam okazję skosztować wyrobu mojej cioci pieczonych cukierków ze śmietany wiejskiej i cukru.
To dopiero jest niezapomniany smak. Ale taki blok czekoladowy moja ciocia również robi, moje dzieciaki uwielbiają do niej przyjeżdżać na wieś. Wtedy ja wracam myślami do lat młodości, a moje dzieci smakują różnych smaków.
Składniki
-200 g masła
-500 g mleka pełnotłustego w proszku (niebieskie opakowanie)
-2 szklanki cukru
-1/2 szklanki kakao
-1 szklanka mleka tłustego
-10-20 ciastek Vit"AM Mild and Chocolate
-garść orzechów włoskich
-garść rodzynek
W rondelku rozpuszczam masło, dodaję do niego mleko, cukier, kakao, gdy wszystko się połączy przelewam do miski.
Do gorących i płynnych składników dodaję mleko w proszku, a następnie mieszam mikserem do czasu otrzymania gładkiej masy. Do masy czekoladowej dosypuję przebrane i pokruszone orzechy, oraz rodzynki i mieszam delikatnie łyżką.
Formę keksową wykładam papierem do pieczenia. Przekładam masę czekoladową, wkładam do niej ciasteczka Dr Gerarda i wygładzam powierzchnię.
Blok czekoladowy schładzam przez kilka godzin w lodówce i podaję pokrojony w plastry.
Matko kochana blok ten jest dla mnie powrotem do lat dziecięcych!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz