piątek, 22 listopada 2019

KOLEJNE STUDIA

Zdecydowałam się na kolejne studia. Długo o tym myślałam, aż wreszcie podjęłam decyzję. Moja mama jest z tego bardzo zadowolona. Cieszy się, że chcę się rozwijać. Z tego powodu zorganizowała nawet małe rodzinne przyjęcie. Zaprosiła swoich braci, siostry i naturalnie dziatków. Teraz zastanawia się czym ich ugościć. Postanowiła, że w roli słodyczy najlepiej sprawdzą się CIASTKA MAFIJNE BROWNIEDR GERARDA i TORT Z KREMEM BUDYNIOWYM Składniki : Na ciasto : 7 jajek, szczypta soli, szklanka cukru, łyżeczka aromatu pomarańczowego, łyżka wody, szklanka mąki pszennej, 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej, ½ łyżeczki proszku do pieczenia. Na krem : 1/2 litra mleka, budyń śmietankowy, 4 łyżki cukru, kostka masła. Dodatkowo : ½ kg mandarynek, słoiczek dżemu malinowego, szklanka płatków migdałowych, szklanka ubitej śmietany kremówki. Sposób wykonania – Białka ubić z solą. Dodać cukier, żółtka aromat i wodę. Wsypać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Wylepić tortownicę ciastem, piec 40 minut w temperaturze 170 C. Mandarynki obrać, połowę pokroić w cząstki. Ugotować budyń z cukrem, schłodzić. Masło utrzeć z budyniem, dodać pokrojone mandarynki, wymieszać. Biszkopt przekroić na 3 blaty. Przełożyć dżemem i kremem. Pozostawić nieco do dekoracji. Boki posmarować warstwą kremu, posypać migdałami. Ubitą śmietaną zrobić kleksy na wierzchu tortu, obok nich ułożyć pozostałe mandarynki. Czas przygotowania około 2 godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz