piątek, 22 listopada 2019
W PIERWSZYM RZĘDZIE
Dobre zabawy, to słodkie zabawy. Tylko takie cieszą nasze dzieci. Bez dobrych słodyczy nie ma dla nich radości. Z tego powodu muszę mieć zawsze zapasy łakoci. W pierwszym rzędzie na barkowej półce leżą zawsze GINGERBREADS – PIERNICZKI Z NADZIENIEM WIELOOWOCOWYM W POLEWIE KAKAOWEJ DR GERARDA. To ulubione ciastka moich maluchów. Nie zastąpi ich nawet moje
CIASTO CZEKOLADOWE Z CAŁYMI OWOCAMI.
Składniki : 300 g mąki, 150 g cukru, 100 g masła, 100 g czekolady, 3 jajka, 100 ml mleka, 150 ml kwaśnej śmietany, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 5 małych gruszek z ogonkami, szczypta cynamonu i imbiru, cukier puder do posypania.
Na sos karmelowy : 300 g cukru, 130 ml wody, 225 ml śmietany kremówki.
Sposób wykonania – Gruszki wyszorować, uważając aby nie urwać ogonka i osuszyć. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do lekkiego ostudzenia. Żółtka oddzielić od białek. Ucierać cukier z masłem, dodając po 1 żółtku, aby uzyskać puszystą masę. Do masy z żółtek wlać przestudzoną czekoladę. Mieszając, wsypywać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamon i imbir. Nie przerywając mieszania, dodawać na przemian po 1 łyżce mleka oraz śmietany. Białka ubić na sztywno i ostrożnie połączyć z masą. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć całe gruszki, dociskając je do dna i pozostawiając ogonek na wierzchu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piec 50 – 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Przygotować sos karmelowy : Do garnka wsypać cukier, wlać wodę i podgrzewać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Gdy to nastąpi, zwiększyć ogień i potrząsać garnkiem, podgrzewać dalej 15 – 25 minut, aż karmel stanie się jasnobrązowy. Zdjąć garnek z ognia i mieszając, wlać śmietanę. Odstawić do ostygnięcia. Przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem i polać sosem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz