Orzechy a nasze zdrowie część 2.
Na stronie dr
Gerarda z przepisami znalazłam przepis na batoniki z Pryncypałkami
oraz zdrowymi migdałami oraz daktylami. Pyszne batoniki! Ja robię
potrójnie ten przepis. Podaję link bezpośrednio do strony:
Pistacje – nie
należą do moich ulubionych orzechów. Jednakże zawierają beta
karoten, witaminę B1 oraz B6, potas. Dla osób chorujących plamkę
żółtą i choroby oczu są one właśnie polecane bo zawierają
luteinę, zeaksantynę. Regularne spożywanie pistacji poprawia
proces funkcjonowania układu sercowo naczyniowego. Jak widać
również ten gatunek orzechów należy włączyć do naszej diety.
Orzeszki ziemne często przez nas chrupane podczas spotkań z
przyjaciółmi czy podczas emocjonującego meczu. Jednak lepiej kiedy
je chrupiemy naturalne a nie solone. Mają nauw8ięcej białka jak
również dużą ilość witaminy B3. Zawierają kwas foliowy jednak
te orzechy nie są polecane kobietom w ciąży ponieważ często
występuje na nie alergia.
Orzechy brazylijskie
są mniej znane ze względu na swój specyficzny smak. Jednakże
zjedzenie jednego orzecha brazylijskiego to dzienne zapotrzebowanie
na selen. Ten pierwiastek jest potrzebny mężczyznom, wpływa na
jakość nasienia. Poprawiają pracę mózgu,
Jak poczytałam o
różnych gatunkach orzechów jeden wniosek z tego wypływa aby w
naszej codziennej diecie ich nie zabrakło. Ja prócz batoników ze
strony Dr Gerarda przygotuję z tegorocznych orzechów włoskich
pyszny placek bo akurat nałuskałam dość sporą ich ilość.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz