czwartek, 28 listopada 2019

Na deser

Pyszne i słodziutkie ciasto z dodatkiem słonych krakersów przygotowałam dzisiaj na deser. Doskonałe na jesienną, pochmurną pogodę z filiżanką ulubionej kawy i poprawa nastroju gwarantowana. Spróbujecie? Oto składniki: 

Ciasto
-4 jajka
-1 szklanka cukru
-4 łyżki oleju
-1 szklanka mąki
-pół szklanki kakao
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Słonecznik
-300 g słonecznika
-pół szklanki cukru
-80 g masła
-4 łyżki mleka

Krem
-250 g masła
-1,5 puszki masy kajmakowej

Masa
-400 g śmietany 30%
-2 łyżki kakao
-3 łyżki cukru pudru
-1 łyżka żelatyny + 1/3 szklanki gorącej wody
-krakersy MIX solone od Dr Gerard 150 g

Polewa
-100 g masła
-pół szklanki cukru pudru
-4 łyżki kakao
-4 łyżki mleka

Sposób przygotowania: ciasto: jajka ucieram z cukrem na puszystą masę. Dodaję olej i ucieram. Stopniowo dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao i mieszam do połączenia się składników. Ciasto wylewam na blaszkę (około 20/26 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu przecinam na dwa blaty. Słonecznik: masło rozpuszczam, dodaję słonecznik, cukier oraz mleko i gotuję ciągle mieszając, około 15 minut. Słonecznik wysypuję na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piekę w piekarniku około 15 minut w temperaturze 180 stopni na złoty kolor. Studzę, a następnie rozdrabniam. Krem: masło ucieram na puszystą masę, porcjami dodaję masę kajmakową. Na końcu wsypuję 3/4 słonecznika i mieszam. Masa: śmietanę ubijam na sztywno, dodaję cukier, kakao i żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie. Polewa: składniki wkładam do rondelka i podgrzewam, ciągle mieszam, aż do rozpuszczenia masła. Lekko studzę. Złożenie: na pierwszy blat ciasta wykładam krem, układam krakersy MIX solone Dr Gerarda, nakładam masę i przykrywam drugim blatem ciasta. Dekoruję polewą i posypuję pozostałym słonecznikiem. Do przygotowania wykorzystajcie słone przekąski od Dr Gerarda, ponieważ są najlepsze. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz