piątek, 29 listopada 2019
Kakao
Proszek z nasion owoców kakaowca rozpuszczony w mleku lub wodzie był bardzo dawno temu nazywany napojem bogów, ponieważ kakao posiada wyjątkowe wartości odżywcze. Jest skarbnicą przeciwutleniaczy, jak i substancji które uspakajają, łagodzą stres i poprawiają humor. Są źródłem wielu witamin i zdrowych tłuszczów.
Kakao znalazło zastosowanie nie tylko jako surowiec do wyrobu czekolady i napoju, ale także ze względu na właściwości lecznicze. A to dlatego, że surowe ziarna kakao nie są palone ani prażone, a tylko fermentowane i suszone. Ziarna kakao są poddawane działaniu wysokiej temperatury przez co zachowują mniej wartości odżywczych niż te surowe, ale pomimo to wciąż mają dużo właściwości leczniczych.
Jak piszą źródła podobno kakao jako napój jest znane z odporności na wylew, choroby serca, raka i cukrzycę.
Moje dzieci kiedy były małe uwielbiały pić bardzo ciepłe kakao na mleku, teraz kiedy są dorosłe też piją ale mniej. Zawsze moim dzieciom powtarzałam, że pijcie kakao jak będziecie starsi to poprawi Wam się pamięć. Na ile to się sprawdzi - to zobaczymy.
Dr Gerard również dba o swoich konsumentów i w wielu produktach można spotkać czekoladę i kakao.
Chociażby w takich jak Pryncypałki, pierniczki Gingerbreods oraz ciastkach Mafijnych Brownie kakaowe i przekładane kremem czekoladowym. To są te słodkości, które mogą dać nam dużo radości a przy okazji mnóstwo zdrowia, bo tak o nas dba Dr Gerard.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz