poniedziałek, 18 listopada 2019

U mamy

Pojechałem do swojej mamy na urodziny. Skończyła ona 85 lat. Kupiłem jej krakersy MIX solone Od firmy Doktor Gerard.Bardzo ona je uwielbia. Zrobiłem jej przy okazji zakupy. Sama już nie bardzo może chodzić. Zawiozłem jej też tartę śmietankową z przepisu z strony Doktora Gerarda. Ucieszyła się bardzo. Wypiłem kawę i wruciłem do domu. Do mamy jadę przynajmniej raz w tygodniu a by pomuc jej w zakupach. Składniki Ciasto kruche (na formę o średnicy 24 cm): • 100 g zimnego masła • 1 jajko • 160 g mąki pszennej tortowej • 80 g cukru pudru Zalewa śmietankowa: • 100 ml śmietanki kremówki • 100 g jogurtu naturalnego • 50 g cukru • 2 jajka • 20 g mąki ziemniaczanej Dodatkowo: • ok. 150 g PryncyPałek dr Gerarda Polewa czekoladowa: • 30 g masła • 1 łyżka cukru • 1 łyżka mleka • 1 łyżka naturalnego kakao Sposób przygotowania \Kruche ciasto: Wszystkie składniki szybko zagnieść w jednolitą kulę ciasta. Od razu rozwałkować na okrągły placek podsypując mąką. Ciasto przenieść do formy na tartę o średnicy 24 cm, dobrze wykleić w dno i boki formy, a widelcem zrobić kilka nakłuć. Wystające brzegi ciasta przyciąć ostrym nożem. Spód schłodzić w lodówce przez 30-60 minut. Po tym czasie podpiec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez 15 minut do lekkiego zarumienienia. Wyjąć i wystudzić. Zalewa śmietankowa: Wszystkie składniki krótko zmiksować do połączenia. Na podpieczony i wystudzony kruchy spód poukładać PryncyPałki dr Gerarda. Wafelki zalać zalewą śmietankową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 25 minut, aż zalewa się zetnie. Wyjąć z piekarnika i przenieść na kratkę do wystudzenia. Polewa czekoladowa: Wszystkie składniki umieścić w garnuszku i podgrzać do uzyskania jednolitej polewy. Gdy zacznie gęstnieć wylać ją na tartę. Tarta najlepiej smakuje po schłodzeniu. Kroić ostrym nożem. Smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz