Spotkanie imieninowe
Goście przybyli zgodnie z zaproszeniem. Słodycze od dr
Gerarda, ciastka pryncypałki, gingerbreadf – pierniczki z nadzieniem
wieloowocowym w polewie kakaowej częściowo zaspakajały apetyty naszych
zgłodniałych gości, Ciasto, na które podaję przepis poniżej dopełniło resztę
Składniki:
Kruszonka:
500 g maki pszennej
1 op. proszku do pieczenia
200 g cukru
1 op. cukru waniliowego (dałam 1 łyżeczkę cukru z wanilia, który
sama zrobiłam)
1 łyżeczka cynamonu
1 średnie jajko
250 g miękkiego masła
50 g migdałów bez skorki, posiekanych od dr Gerarda
Nadzienie:
4 słoiki musu jabłkowego (po 370 g każdy)
1 łyżeczka skorki startej z cytryny
ew. 100 g rodzynek (nie dałam)
Make wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodac cukier,
cukier waniliowy, cynamon, jajko i masło, zagnieść miedzy palcami tworząc kruszonkę.
Polowa kruszonki wysypać dno prostokątnej formy o wymiarach
30x40 cm, docisnąć tworząc spod.
Mus jabłkowy wymieszać z rodzynkami i skorka starta z
cytryny. Wyłożyć na ciasto. Pozostała kruszonkę wymieszać z posiekanymi migdałami,
wyłożyć ja na mus jabłkowy.
Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180-200°C. Piec
przez 45-55 min. Upieczone ciasto wyjąc z piekarnika, wystudzić na kuchennej
kratce. Podawac z bita śmietana
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz