środa, 13 listopada 2019

Spotkanie imieninowe


Spotkanie imieninowe

Goście przybyli zgodnie z zaproszeniem. Słodycze od dr Gerarda, ciastka pryncypałki, gingerbreadf – pierniczki z nadzieniem wieloowocowym w polewie kakaowej częściowo zaspakajały apetyty naszych zgłodniałych gości, Ciasto, na które podaję przepis poniżej dopełniło resztę

 

 

 

Składniki:

Kruszonka:

500 g maki pszennej

1 op. proszku do pieczenia

200 g cukru

1 op. cukru waniliowego (dałam 1 łyżeczkę cukru z wanilia, który sama zrobiłam)

1 łyżeczka cynamonu

1 średnie jajko

250 g miękkiego masła

50 g migdałów bez skorki, posiekanych od dr Gerarda

 

Nadzienie:

4 słoiki musu jabłkowego (po 370 g każdy)

1 łyżeczka skorki startej z cytryny

ew. 100 g rodzynek (nie dałam)

 

Make wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodac cukier, cukier waniliowy, cynamon, jajko i masło, zagnieść miedzy palcami tworząc kruszonkę.

 

Polowa kruszonki wysypać dno prostokątnej formy o wymiarach 30x40 cm, docisnąć tworząc spod.

 

Mus jabłkowy wymieszać z rodzynkami i skorka starta z cytryny. Wyłożyć na ciasto. Pozostała kruszonkę wymieszać z posiekanymi migdałami, wyłożyć ja na mus jabłkowy.

 

Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180-200°C. Piec przez 45-55 min. Upieczone ciasto wyjąc z piekarnika, wystudzić na kuchennej kratce. Podawac z bita śmietana

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz