czwartek, 14 listopada 2019

Nowe i pyszne słodkości

Uwielbiam słodkości od Dr Gerarda i zawsze wykorzystuje je do przygotowania różnych deserów. Dzisiaj wypróbowałam pewien stary przepis z drobnymi zmianami i wyszło doskonałe ciasto biszkoptowe przełożone kremem czekoladowym i kakaowymi herbatnikami mocno czekoladowymi, dodatkowo z polewą na wierzchu i orzechami włoskimi. Idealne do kawy na długie jesienne popołudnia. Chcecie spróbować? Oto potrzebne składniki:

Ciasto
-8 jajek
-7 łyżek cukru
-7 łyżek mąki pszennej
-1 łyżka kakao
-2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem
-3 budynie czekoladowe bez cukru
-5 łyżek cukru
-500 ml mleka
-20 dag masła

Polewa
-100 g margaryny
-50 g kakao
-120 g cukru pudru
-2-3 łyżki mleka

Dodatkowo
-1,5 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich
-ciastka Mafijne Brownie nowość od Dr Gerarda 1,5 opakowania

Sposób przygotowania: białka ubijam z cukrem na sztywną pianę. Dodaję żółtka i chwilę ubijam, następnie dodaję przesianą mąkę, proszek do pieczenia i mieszam. Ciasto dzielę na dwie części. Pierwszą część wlewam do blaszki (35/20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piekę około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Do drugiej części ciasta dodaję przesiane kakao i mieszam. Piekę tak samo jak pierwszą część. Budynie i cukier mieszam w szklance mleka, a resztę mleka gotuję. Mieszankę wlewam do gotującego się mleka i energicznie mieszam. Do gotującego się budyniu dodaję masło i mieszam do rozpuszczenia i połączenia oraz uzyskania jednolitej masy. Mniejszą połowę gorącej masy wylewam na pierwszą część ciasta, układam w równych odstępach ciastka Mafijne Brownie i wylewam resztę masy. Przykrywam drugim ciastem. Polewa: margarynę rozpuszczam w rondelku, dodaję kakao, cukier puder i mleko. Dokładnie mieszam trzepaczką. Po lekkim przestudzeniu polewę wykładam na wierzch ciasta i posypuję orzechami. Najlepsze gdy dokładnie stężeje. Do przygotowania wykorzystajcie nowe i pyszne słodkości od Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz