środa, 13 listopada 2019

Ciasto orzechowe.


Ciasto orzechowe.

Pisząc ostatnie posty o orzechach i chrupiąc ciastka Pryncypałki o smaku orzecha laskowego
dr Gerarda nabrałam ochoty na orzechowy placek. Obrałam orzechy laskowego, które kupiłam w dobrej cenie na targowisku i zabrałam się za ciasto. Potrzebujemy:
200 gram czekolady gorzkiej,
200 am margaryny,
250 gram cukru,
2 cukry waniliowe,
szczypta soli, 8 jajek,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
5 łyżeczek żelatyny,
500 gram jogurtu naturalnego,
s250 gram owoców truskawek mogą być mrożone,
400 gram śmietany kremówki,
1 łyżka cukru pudru i otarta skórka z cytryny
najważniejsze 500 gram orzechów laskowych.
Masło ucieramy w misce na puszystą masę, dodając szczyptę soli. Dosypujemy połowę cukru, cukier waniliowy. Jajka myjemy i oddzielamy żółtka od białek. Dodajemy po jednym żółtku do masy i dalej kręcimy. W misce mieszamy mąkę oraz proszek do pieczenia. Na grubych oczkach trzemy czekoladę i dodajemy do masy. W młynku kub blenderem mielimy orzechy laskowe i wsypujemy powoli razem z mąką do powstałej masy jajecznej. Ubijamy z odrobiną soli białka na sztywno i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy. Pieczemy około 50 minut. Po wystudzeniu kroimy na dwie części. Przygotowujemy żelatynę. Jogurt mieszamy z pozostałym cukrem oraz startą skórką z cytryny. Dodajemy żelatynę. Ubijamy kremówkę i mieszamy z jogurtem, dodajemy pokrojone truskawki. Przekładamy tak przygotowaną masą ciasto. Możemy delikatnie przesmarować wierzch i udekorować orzechami lub kawałkami truskawek. Bardzo pyszne!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz