Ciasto orzechowe.
Pisząc ostatnie
posty o orzechach i chrupiąc ciastka Pryncypałki o smaku
orzecha laskowego
dr Gerarda
nabrałam ochoty na orzechowy placek. Obrałam orzechy laskowego,
które kupiłam w dobrej cenie na targowisku i zabrałam się za
ciasto. Potrzebujemy:
200 gram czekolady
gorzkiej,
200 am margaryny,
250 gram cukru,
2 cukry waniliowe,
szczypta soli, 8
jajek,
2 łyżeczki proszku
do pieczenia,
5 łyżeczek
żelatyny,
500 gram jogurtu
naturalnego,
s250 gram owoców
truskawek mogą być mrożone,
400 gram śmietany
kremówki,
1 łyżka cukru
pudru i otarta skórka z cytryny
najważniejsze 500
gram orzechów laskowych.
Masło ucieramy w
misce na puszystą masę, dodając szczyptę soli. Dosypujemy połowę
cukru, cukier waniliowy. Jajka myjemy i oddzielamy żółtka od
białek. Dodajemy po jednym żółtku do masy i dalej kręcimy. W
misce mieszamy mąkę oraz proszek do pieczenia. Na grubych oczkach
trzemy czekoladę i dodajemy do masy. W młynku kub blenderem mielimy
orzechy laskowe i wsypujemy powoli razem z mąką do powstałej masy
jajecznej. Ubijamy z odrobiną soli białka na sztywno i dodajemy do
ciasta. Delikatnie mieszamy. Pieczemy około 50 minut. Po wystudzeniu
kroimy na dwie części. Przygotowujemy żelatynę. Jogurt mieszamy z
pozostałym cukrem oraz startą skórką z cytryny. Dodajemy
żelatynę. Ubijamy kremówkę i mieszamy z jogurtem, dodajemy
pokrojone truskawki. Przekładamy tak przygotowaną masą ciasto.
Możemy delikatnie przesmarować wierzch i udekorować orzechami lub
kawałkami truskawek. Bardzo pyszne!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz