poniedziałek, 18 listopada 2019

Dlaczego warto jeść kakao?


     Dlaczego warto jeść kakao?


  Kakao jest to sproszkowane ziarno kakaowca, rośliny rosnącej w lasach równikowych Ameryki Południowej  i Środkowej.  Każdy z nas kojarzy ten smaczny napój z okresu dzieciństwa. Pamiętajmy, że kakao ze względu na swe właściwości znajduje zastosowanie nie tylko w kuchni.  Już dawno temu Majowie i Aztekowie doceniali kakao i robiony nabój  z kakaowca nazywali napojem bogów.  
   Kakao możemy spotkać pod różną postacią:
  w czekoladzie, kakao w proszku lub w postaci kruszonego ziarna.
Najbardziej wartościowe jest ziarno kakaowca, które nie zostało poddane obróbce termicznej i nie posiadające żadnych dodatków.
   Spożywając kakao dostarczamy organizmowi także substancji przeciwutleniaczy oraz substancje poprawiające nastrój.
Pijmy więc kakao szczególnie w te jesienne dni, a dodatkowo w trakcie dnia podjadajmy Gingerbreads - Pierniczki z nadzieniem wieloowocowym w polewie kakaowej -Dr Gerarda lub   Pryncypałki o smaku orzecha laskowego. Spożywając Pryncypałki o smaku orzecha laskowego prócz kaka dostarczamy organizmowi prócz energii  pozytywnych składników znajdujących się w orzechach laskowych oraz kaka znajdującego się w polewie czekoladowej.
  Wszystkich, którzy chcą pogłębić wiedzę na temat właściwości zdrowotnych jakie dostarcza nam kakao odsyłam do interesującej strony pod adresem 
https://www.aptekagemini.pl/poradnik/zdrowie/drogocenne-wlasciwosci-kakao/  z której zaczerpnąłem te wiadomości.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz