poniedziałek, 18 listopada 2019
Dlaczego warto jeść kakao?
Dlaczego warto jeść kakao?
Kakao jest to sproszkowane ziarno kakaowca, rośliny rosnącej w lasach równikowych Ameryki Południowej i Środkowej. Każdy z nas kojarzy ten smaczny napój z okresu dzieciństwa. Pamiętajmy, że kakao ze względu na swe właściwości znajduje zastosowanie nie tylko w kuchni. Już dawno temu Majowie i Aztekowie doceniali kakao i robiony nabój z kakaowca nazywali napojem bogów.
Kakao możemy spotkać pod różną postacią:
w czekoladzie, kakao w proszku lub w postaci kruszonego ziarna.
Najbardziej wartościowe jest ziarno kakaowca, które nie zostało poddane obróbce termicznej i nie posiadające żadnych dodatków.
Spożywając kakao dostarczamy organizmowi także substancji przeciwutleniaczy oraz substancje poprawiające nastrój.
Pijmy więc kakao szczególnie w te jesienne dni, a dodatkowo w trakcie dnia podjadajmy Gingerbreads - Pierniczki z nadzieniem wieloowocowym w polewie kakaowej -Dr Gerarda lub Pryncypałki o smaku orzecha laskowego. Spożywając Pryncypałki o smaku orzecha laskowego prócz kaka dostarczamy organizmowi prócz energii pozytywnych składników znajdujących się w orzechach laskowych oraz kaka znajdującego się w polewie czekoladowej.
Wszystkich, którzy chcą pogłębić wiedzę na temat właściwości zdrowotnych jakie dostarcza nam kakao odsyłam do interesującej strony pod adresem
https://www.aptekagemini.pl/poradnik/zdrowie/drogocenne-wlasciwosci-kakao/ z której zaczerpnąłem te wiadomości.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz