piątek, 22 listopada 2019
NUMER 1
Dla miłych gości staram się zawsze przygotować wyjątkowy poczęstunek. Numerem 1 na takie okazje są według mnie KRAKERSY MIX SOLONE DR GERARDA i mój rewelacyjny
SERNIK W KRUCHYM CIEŚCIE
Składniki : 2 i1/2 szklanki mąki tortowej, 25 dag margaryny do pieczenia, 2 żółtka, 2 łyżki śmietany,4 łyżki cukru pudru, 3 łyżki kakao, 1 cukier waniliowy, 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli.
Na masę serową : 1 i ½ kg tłustego mielonego białego sera, 10 jajek, 20 dag masła, 1 szklanka cukru pudru, 1 szklanka śmietany 18 %, 3 łyżki mąki tortowej, 10 dag rodzynek, kilka kropli aromatu waniliowego lub pomarańczowego.
Sposób wykonania – Żółtka, śmietanę i kakao zmiksować, porcjami dodawać mąkę, cukier puder i waniliowy, sól, sodę i proszek. Wymieszać z posiekaną margaryną. Zagnieść szybko ciasto. Wstawić na 30 minut do lodówki. Jajka umyć, białka ubić na pianę. Ser, cukier, śmietanę żółtka, mąkę, masło zmiksować na gładko, dodać aromat. Wymieszać ze sparzonymi i osączonymi rodzynkami oraz pianą. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną zetrzeć na tarce nad blachą wyłożoną papierem do pieczenia, wylać ser, zetrzeć resztę ciasta. Piec 2 godziny w 170 C. Po 90 minutach pieczenia uchylić drzwiczki piekarnika. Piec kolejne 30 minut, następnie wyjąć sernik i wyłożyć go do góry spodem na deskę do krojenia. Studzić w tej pozycji, potem odwrócić.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz