piątek, 22 listopada 2019
TRUDNOŚCI
Ciężko jest upiec dobre ciasto, bynajmniej dla mnie. Nigdy tego dobrze nie potrafiłam robić. Może dlatego, że mama mnie nie uczyła. Sama nie piekła, więc też nie przekazała mi tej umiejętności. Teraz więc mam czasem z tym problem. Dzieci uwielbiają ciasta, a ja nie zawsze potrafię sprostać ich wymaganiom. Niekiedy kupuję słodycze ze sklepu, chociażby CIASTKA PRYNCYPAŁKI DR GERARDA, ale to nie wystarcza. Ostatnio nauczyłam się jednego wypieku. Nawet mi wychodzi, wszystkim smakuje. Jest to
CIASTO JOGURTOWE Z BUDYNIEM.
Składniki :
Na ciasto : 3 jajka, szklanka cukru, duży pojemnik jogurtu naturalnego, ¾ szklanki oleju, 3 szklanki mąki, płaska łyżka proszku do pieczenia.
Na masę budyniową: opakowanie budyniu waniliowego, 2 szklanki mleka.
Dodatki : 1,5 szklanki agrestu, ½ szklanki rodzynek, ½ szklanki posiekanych migdałów, małe opakowanie śmietany kremówki.
Sposób wykonania – Ugotować budyń. Ostudzić. Agrest umyć, odkroić końcówki. Jajka ubić z cukrem, dodać jogurt i olej. Do masy wsypać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszać, aż składniki dobrze się połączą. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasta delikatnie ułożyć budyń, posypać agrestem i rodzynkami. Piec 50 minut w temperaturze 150 C. Po upieczeniu posypać siekanymi migdałami i owocami. Podawać z ubitą śmietaną kremówką. Czas przygotowania około 1,5 godziny.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz