Blok czekoladowy.
Prawdziwe smaki
dzieciństwa. W latach siedemdziesiątych oraz latach
osiemdziesiątych robiono samemu w domu pyszną czekoladę domową.
Pamiętam jak mama i babcia ją przygotowywały z niebieskiego mleka
w proszku. Nie mogliśmy się doczekać kiedy gęstniała w lodówce.
Po pokrojeniu na kawałki znikała w mgnieniu oka. Ja kilka lat temu
znalazłam przepis po babci kiedy przeglądałam jej przepisy
niestety dzisiaj już rzadko można dostać to mleko ale są
dostępne inne rodzaje tego gatunku i czekolada wychodzi pyszna. Do
niej możemy dodać bakalie typu rodzynki, orzechy włoskie czy
laskowe, płatki migdałów lub dzieci uwielbiają kiedy daję do
środka ciastka dr Gerarda Maltikeks Chocolate. Na
stronie z przepisami dr Gerarda możemy znaleźć różne przepisy a
wśród nich na blok czekoladowy.
https://drgerard.eu/blok-czekoladowy-z-pryncypalkami-i-zwierzakami/
A mój przepis na blok czekoladowy: jedna margaryna lub palma,
półtorej szklanki cukru, cukier waniliowy można dodać, pół
szklanki mleka, trzy łyżki kakao, trzy szklanki mleka w proszku i
bakalie lub draże.
Margarynę
roztapiamy w garnku, wlewamy mleko, wsypujemy cukier oraz cukier
waniliowy, mieszamy. Dodajemy kakao i na końcu mocno mieszając
drewnianą łyżką wsypujemy mleko w proszku. Trzeba mocno mieszać,
wsypujemy bakalie. Tortownicę smarujemy margaryną, wykładamy do
niej czekoladę. Najlepiej wstawić ją do lodówki na noc. Wtedy
również na pewno do rana przetrwa. Polecam zrobić ją dla swojej
rodziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz