poniedziałek, 18 listopada 2019

Blok czekoladowy.


Blok czekoladowy.

Prawdziwe smaki dzieciństwa. W latach siedemdziesiątych oraz latach osiemdziesiątych robiono samemu w domu pyszną czekoladę domową. Pamiętam jak mama i babcia ją przygotowywały z niebieskiego mleka w proszku. Nie mogliśmy się doczekać kiedy gęstniała w lodówce. Po pokrojeniu na kawałki znikała w mgnieniu oka. Ja kilka lat temu znalazłam przepis po babci kiedy przeglądałam jej przepisy niestety dzisiaj już rzadko można dostać to mleko ale są dostępne inne rodzaje tego gatunku i czekolada wychodzi pyszna. Do niej możemy dodać bakalie typu rodzynki, orzechy włoskie czy laskowe, płatki migdałów lub dzieci uwielbiają kiedy daję do środka ciastka dr Gerarda Maltikeks Chocolate. Na stronie z przepisami dr Gerarda możemy znaleźć różne przepisy a wśród nich na blok czekoladowy.
https://drgerard.eu/blok-czekoladowy-z-pryncypalkami-i-zwierzakami/ A mój przepis na blok czekoladowy: jedna margaryna lub palma, półtorej szklanki cukru, cukier waniliowy można dodać, pół szklanki mleka, trzy łyżki kakao, trzy szklanki mleka w proszku i bakalie lub draże.
Margarynę roztapiamy w garnku, wlewamy mleko, wsypujemy cukier oraz cukier waniliowy, mieszamy. Dodajemy kakao i na końcu mocno mieszając drewnianą łyżką wsypujemy mleko w proszku. Trzeba mocno mieszać, wsypujemy bakalie. Tortownicę smarujemy margaryną, wykładamy do niej czekoladę. Najlepiej wstawić ją do lodówki na noc. Wtedy również na pewno do rana przetrwa. Polecam zrobić ją dla swojej rodziny.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz