poniedziałek, 25 listopada 2019

Zdrowe kakao.


Zdrowe kakao.

Jakie ma właściwości dla naszego organizmu? Napój gorący i pachnący, rozgrzewający. Idealny dodatek do rozmaitych słodyczy. Nie wyobrażamy sobie bez kakaa ciast, pierników czy czekoladowych lodów. A nawet kubka gorącego mleka z dodatkiem kakaa. Do tego zrobiony sposobem domowym według przepisu ze strony dr Gerarda bloku czekoladowego z dodatkiem ciastek Pryncypałek oraz Zwierzakami i z trzema łyżkami kakaa. https://drgerard.eu/blok-czekoladowy-z-pryncypalkami-i-zwierzakami/
Ten cudowny, aromatyczny proszek powstaje z nasion kakaowca. Są źródłem wielu witamin szczególnie z grupy B, E oraz PP mikroelementów takich jak magnez, potas, żelazo oraz zdrowych tłuszczów. Ziarna kakaowca są źródłem przeciwutleniaczy, głównie polifenoli. Kakao dobre jest dla osób chorujących na anemię. Najwięcej zdrowotnych substancji odżywczych zawiera surowe kakao jednak w naszych warunkach klimatycznych jest niedostępne. Dlatego najlepiej kupować i używać sproszkowanego, naturalnego kakaa a nie granulowanego do którego dodaje się cukier i inne składniki. Kakao również korzystnie działa na naszą koncentrację oraz pamięć. Jest dobre dla osób chorujących na choroby układu krążenia. Poprawia nam nastrój szczególnie w ponure i szare dni. Kiedy zjadamy czekoladę gorzką z dużą zawartością kakaa wytwarza się w naszym mózgu serotonina a także dostarczamy cennych składników mineralnych. A więc pijmy ten zdrowy napój i zjadamy po kostce tej drogocennej słodyczy jaką jest czekolada.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz