Zdrowe kakao.
Jakie ma właściwości
dla naszego organizmu? Napój gorący i pachnący, rozgrzewający.
Idealny dodatek do rozmaitych słodyczy. Nie wyobrażamy sobie bez
kakaa ciast, pierników czy czekoladowych lodów. A nawet kubka
gorącego mleka z dodatkiem kakaa. Do tego zrobiony sposobem domowym
według przepisu ze strony dr Gerarda bloku czekoladowego z
dodatkiem ciastek Pryncypałek oraz Zwierzakami i z
trzema łyżkami kakaa.
https://drgerard.eu/blok-czekoladowy-z-pryncypalkami-i-zwierzakami/
Ten cudowny,
aromatyczny proszek powstaje z nasion kakaowca. Są źródłem wielu
witamin szczególnie z grupy B, E oraz PP mikroelementów takich jak
magnez, potas, żelazo oraz zdrowych tłuszczów. Ziarna kakaowca są
źródłem przeciwutleniaczy, głównie polifenoli. Kakao dobre jest
dla osób chorujących na anemię. Najwięcej zdrowotnych substancji
odżywczych zawiera surowe kakao jednak w naszych warunkach
klimatycznych jest niedostępne. Dlatego najlepiej kupować i używać
sproszkowanego, naturalnego kakaa a nie granulowanego do którego
dodaje się cukier i inne składniki. Kakao również korzystnie
działa na naszą koncentrację oraz pamięć. Jest dobre dla osób
chorujących na choroby układu krążenia. Poprawia nam nastrój
szczególnie w ponure i szare dni. Kiedy zjadamy czekoladę gorzką z
dużą zawartością kakaa wytwarza się w naszym mózgu serotonina a
także dostarczamy cennych składników mineralnych. A więc pijmy
ten zdrowy napój i zjadamy po kostce tej drogocennej słodyczy jaką
jest czekolada.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz